Alles wat had kunnen zijn- Ayọ̀bámi Adébáyọ̀

04-01-2024

Roman

De tijd was meedogenloos, hij stopte niet, zelfs niet om mensen de kans te geven zich van de vloer te schrapen als ze verbrijzeld waren.

Sinds de vader van Eniolá zijn werk kwijtraakte, lijken alle dromen die het gezin ooit voor ogen had, in een vlucht te verdwijnen. Vader wordt depressief en komt amper zijn bed nog uit. Eniolá en zijn kleinere zusje Bùsólá moeten naar een openbare school en moeder probeert op allerlei manieren eten op tafel te krijgen. Schulden stapelen zich op en schaamte en vernedering lijken een gevoel van alledag te worden. Maar Eniolá ondergaat de pijn van armoede in stilte.

Wúràolá werkt als arts in een ziekenhuis in Nigeria. Door de beperkte middelen kan ze vele mensen niet helpen, maar ze doet haar uiterste best. Lange diensten vragen veel van haar, maar ze kan elke keer weerkeren naar de armen van haar verloofde Kúnle. Wúràolá voelt zich bevoorrecht met alles wat ze maar kan dromen. Maar soms lijkt toch alles te mooi om waar te zijn…

De titel Alles wat had kunnen zijn sprak mij onmiddellijk aan. Sterk, krachtig en gelaagd, de lat werd onmiddellijk een tikje hoger gelegd.

Alles wat had kunnen zijn verteld over de totaal verschillende levens van twee hoofdpersonages, Eniolá en Wúràolá. Naast deze, komen er nog vele andere personages aan bod, die ook allemaal aan het woord komen. Over het ene personage las ik al liever dan over het andere, wat er af en toe voor zorgde dat het wat moeilijker was om geboeid te blijven.

De twee verhaallijnen van de hoofdpersonages lopen langs elkaar heen. Naar het einde toe komen deze samen, net zoals de andere personages.

Het ganse verhaal kabbelt naar mijn gevoel wat verder. Het is een echte slow read, maar toch vlot en duidelijk geschreven. Het laatste deel daarentegen is doorspekt met allerlei gebeurtenissen en het ganse verhaal komt hier tot een aangrijpend slot.

Alles wat had kunnen zijn is een eerlijk verhaal over sociale status, politieke corruptie, depressie en het onvermijdelijke verschil tussen arm en rijk.

Specificaties

Uitgever: Signatuur

Prijs: Paperback €26,99 E-book €14,99

Publicatiedatum: 22 augustus 2023

Aantal pagina's: 465

ISBN: 9789056727420

Met dank aan Uitgeverij Signatuur voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.