De oranje hesjes- Koen van Campenhout

15-05-2023

Roman

Hoe lang duurt dit nu al, dat we toestanden zoals die van gisterenavond zomaar aanvaarden? En meteen weer overgaan tot de orde van de dag? Is het niet tijd dat we drastische keuzes maken om onze kinderen en onszelf in het verkeer te beschermen?

De 48-jarige lerares Ilke Waegemans was nog maar net verkozen tot directeur van de middelbare school, wanneer op haar eerste werkdag een ernstig verkeersongeluk gebeurt met één van de leerlingen. De bestuurder van de wagen pleegt vluchtmisdrijf en laat Kajetan voor dood achter. Als Kajetan later overlijdt aan zijn verwondingen komt er een heuse protestbeweging op gang van de oranje hesjes. Iedereen ijvert voor meer verkeersveiligheid in de buurt van de school, maar ook vooral voor gerechtigheid voor Kajetan. Kan Ilke als kersverse directeur de leerlingen geven wat ze op zulk dieptepunt nodig hebben?

Ik kreeg van Koen van Campenhout de vraag om De oranje hesjes te recenseren. Met drie kinderen, die dagelijks met de fiets ofwel te voet naar school gaan, weet ik als geen ander hoe het verkeer er aan de schoolpoort aan toe gaat. Chaos, gevaar en agressie…Ik heb het allemaal al gezien. Met De oranje hesjes brengt Koen van Campenhout deze issues duidelijk naar voren en maakt het een realistische roman, uit het leven gegrepen. Ondanks het om een stevig onderwerp gaat, verweeft Koen van Campenhout de nodige humor in het verhaal met uiteraard als tegenhanger de confrontatie met dodelijke verkeersongelukken. Doordat het verhaal vertelt wordt vanuit het perspectief van Ilke, in de ik-vorm, glijd je al snel mee in het verhaal. De korte, bondige zinnen zorgen ervoor dat het verhaal leest als een trein. De oranje hesjes legt zo goed de vinger op de zere plek van verkeersveiligheid, dat het boek zeker niet zou misstaan op het bureau van elke directeur en van de minister van verkeersveiligheid.

De oranje hesjes mag dan wel een kort boekje zijn, maar weet tot de essentie te komen en de boodschap luid en duidelijk over te brengen.

Specificaties

Uitgever: Uitgeverij Het Punt

Prijs: Paperback €19,00

Publicatiedatum: 30 juni 2022

Aantal pagina's: 149

ISBN: 9789460796272

Met dank aan Koen van Campenhout voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.