Het witte meisje - Tony Birch

05-10-2022

Roman

Deane, Australië 1960

Nadat Odette Browns dochter verdween, bleef ze achter met haar kleinkind Sissy, die ze al jaren opvoed als haar eigen dochter. Dat is niet zonder gevaar. Odette heeft een donkere huidskleur en Sissy is heel erg licht. De autoriteiten zijn hier heel erg duidelijk en streng in, Aboriginal kinderen mogen niet opgevoed worden door donker gekleurde mensen en worden dan ook weggehaald bij hun familie. Odette doet er alles aan om Sissy te beschermen tegen de autoriteiten.

Maar dat is buiten de nieuwe politieagent Lowe gerekend. Hij wil orde scheppen in het kleine stadje en wil zo snel mogelijk Deane opschonen van Aboriginals.

Voor ik dit boek las, wist ik werkelijk niets af van de verschrikkingen die plaatsgevonden hebben in Australië. De gestolen generatie, zoals de verdwenen kinderen worden genoemd. De racistische blik waarmee naar de Aboriginals werd gekeken is weerzinwekkend, alsook de haat namens Aboriginal- kinderen, en de verschrikkelijke wreedheid van de overheid, die dit alles mogelijk maakte. Jammer genoeg was dit allemaal realiteit.

De auteur, Tony Birch is zelf deels van Aboriginal- afkomst wat voor mij een enorme meerwaarde betekent voor dit verhaal. Wat hij neerschrijft in Het witte meisje is hard en confronterend, maar laat ook de liefde voor familie zien, het vechten voor je eigen waardigheid, de moed om te overleven na al het leed dat de Aboriginals werd aangedaan.

Het verhaal zelf, mag dan soms wat eenvoudig geschreven zijn, maar het is zo allesomvattend en eerlijk dat je onmogelijk je ogen ervoor kan sluiten en je jezelf alleen maar verder wil verdiepen in 'de gestolen generaties'.


Specificaties

Uitgever: Mozaïek

Prijs: Paperback €21,99 E-book €9,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 17 augustus 2022

Aantal pagina's: 286

ISBN: 9789023961215

Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.