Op de vlucht voor eerwraak - Ayşe

11-11-2021

Non- fictie

'Mijn ouders hebben liever een dode dochter dan een zondige.'

Het verhaal

Ayşe is een moderne, jonge vrouw van eenentwintig, hip gekleed en altijd met haar mobiel binnen handbereik. Maar wanneer ze over straat loopt, kijkt Ayşe voortdurend om zich heen, uit angst voor haar leven.
Ze leeft ondergedoken, omdat ze wordt achtervolgd door haar ouders, die wraak op haar hebben gezworen: de oude, Jezidische traditie schrijft voor dat Ayse moet trouwen met een Jezidi. Op haar twaalfde werd ze al verkocht aan haar neef Hassan; met hem was ze voorbestemd te trouwen, maar Ayşe is verliefd op de Duitse Oliver. Vlak voor haar geplande huwelijk ziet ze maar één uitweg: vluchten. Ze kan zich niet overgeven aan een gedwongen huwelijk en kiest voor haar liefde voor Oliver. Maar daarmee is de eer van de familie aangetast en gezichtsverlies behoort, zelfs in het moderne westen, niet tot de mogelijkheden...


Ik had al wat kennis over de Moslimgemeenschap, maar al snel blijkt dat de Jezidi's toch nog echt een ander paar mouwen is. Ayşe wordt van kinds af aan al erg onderdrukt en dit wordt alleen maar erger naarmate ze ouder wordt. Dit is eigen aan de strenge religieuze Koerdische cultuur.

Het verhaal dat Ayşe verteld is onwaarschijnlijk, maar toch de realiteit voor vele meisjes die in deze cultuur opgroeien. Het lijkt wel een ver-van-mijn-bed show, maar Duitsland is helemaal niet zo ver weg...En 2002 is helemaal ook niet zolang geleden...

Het is een erg zwaar onderwerp dat enorm aangrijpt. De moed en de kracht dat Ayşe bezit is weergaloos. Ze vecht voor een leven van haarzelf, en besluit te vluchten. Ze stoot daarmee heel haar familie tegen de borst en flirt zo met de dood. De dagelijkse angst die Ayşe nog steeds moet doorstaan kan alleen maar ondraaglijk zijn.

Ayşe is een prachtig, meeslepend verhaal dat je in één adem uitleest. Onwaarschijnlijk, maar toch nog steeds realiteit anno 2021. Hoe zou het verder gaan met Ayşe...?


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Naast haar zit mijn oudere broer Nuri. Ik ben altijd bang als hij naar me kijkt. Soms vertelt hij me over zijn werk en zijn vriendinnetjes, en we gaan wel eens samen naar de film. Maar van het ene moment op het andere kan hij heel agressief worden en me zo hard slaan dat ik nog wekenlang met blauwe plekken rondloop. Daarom vertel ik hem nooit iets over mezelf. Ik kan hem niet vertrouwen.

Ook vandaag heb ik een dikke laag make-up aangebracht om de bloeduitstorting onder mijn oog, die hij me twee weken geleden heeft bezorgd, te maskeren. Dat gebeurde toen hij me met de auto van mijn werk kwam halen. Hij vroeg of ik zin had om naar de film te gaan. Hij wilde Men in Black II zien. Ik vond een verzetje wel leuk en verheugde me op de film. Toen we in de rij voor de kassa stonden zag ik Matthias, een collega van me uit het ziekenhuis. Matthias kwam meteen naar me toe en zoende me op beide wangen. We praatten even over het werk, maar ik merkte algauw dat het mijn broer niet beviel. Toch had ik nooit verwacht dat hij zo zou reageren. Nauwelijks was Matthias vertrokken of Nuri sleurde me bij de kassa vandaan en riep me ter verantwoording. Wat of dit te betekenen had? Of ik het met Jan en Alleman aanlegde? Ik schaamde me, omdat iedereen toekeek. 'Laat me met rust,' siste ik hem toe. Daarop sloeg hij me met zijn gebalde vuist in mijn gezicht. Ik had meteen een dik oog. Nuri duwde me de auto in en reed naar huis, woedend omdat hij zijn film had gemist. Ik zat stilletjes te huilen en zei de hele rit geen woord. Mijn gezicht deed vreselijk pijn.


Specificaties

Uitgever: Uitgeverij De Fontein

Prijs: Tweedehands Paperback vanaf €16,00 Tweedehandsgelukje €0,25

Publicatiedatum: 2004

Aantal pagina's: 224

ISBN: 90 325 0996 9