China - Edward Rutherfurd

26-11-2021

Historische roman

Zo gaat het blijkbaar in de oorlog. Sommige mensen worden gedood met een goed excuus, sommige met een slecht excuus, en andere zonder enig excuus.

Het verhaal

China, 1839. Het Westen hongert naar Chinese thee, maar heeft niet genoeg zilver om die te kopen. In plaats daarvan betalen handelaren met gesmokkelde opium, iets wat de Chinese keizer een doorn in het oog is. Het begin van de Opiumoorlogen van de negentiende eeuw, die alle mensen in China, van rijk tot arm, Chinees en westers, mannen en vrouwen, treffen.


Bijna twee weken was ik zoet met China van Edward Rutherfurd, maar geen moment heeft het boek mij verveeld.

Allereerst, wat ziet dat boek er prachtig uit! De omslag is prachtig vormgegeven met typische Chinese tekens en figuren, op de achterzijde vind je een oude foto van een Chinese straat met inwoners. Onder de omslag vind je een prachtig rood gebonden boek met gouden letters. De pagina's zijn flinterdun en zacht als zijde. Een heerlijkheid om in zo een prachtig boek te mogen lezen.

Het verhaal begint in 1839, wanneer er volop opium gesmokkeld wordt naar China, de verslaving van de Chinese burgers maar  tevens een grote ergernis voor de keizer.

In het begin werd ik overrompelend door het aantal personages, de Chinese namen helpen hier ook niet bij. Je hebt wel wat tijd nodig om iedereen te leren kennen. Het verhaal wordt afwisselend verteld uit een ander perspectief, sommige verhalen smelten met der tijd samen, andere personages blijven  dan weer afzonderlijk.

Zo heb je John Trader, een Britse opiumsmokkelaar. Mei-Ling, lid van een klassiek Chinees gezin. Nio, Klein Broertje van Mei-Ling en tevens lid van de Witte Lotus bende. Shi-Rong secretaris van generaal Lin, die tegen de opiumhandel opkomt. Laknagel, eunuch in het paleis en trouwe dienaar van Cixi. Guanji, een leergierige jongen die al snel heel erg goed wordt in paardrijden en boogschieten.

Hoewel het boek niet erg snel leest, verveelt het zeker niet. Het is een verhaal dat je in je kleren kruipt en bijblijft. Elk personage geeft zijn/haar leven bloot om samen met jou te delen, en daar ga je moeiteloos in mee. Je krijgt het genoegen om een volledige generatie van de Chinese geschiedenis mee te beleven, en er enorm veel van te leren. Een prachtig boek, waar je heerlijk lang van kan genieten en nog langer van kan nagenieten.

Aanrader!

Je kunt een groots idee niet vernietigen. Daar ben ik van overtuigd.

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Shi-Rong had de gewoonte aangemeten om bij mooi weer al voor zonsopgang het dorp door te lopen en vervolgens het smalle pad te volgen dat steil omhoog liep naar het familiegraf. Soms liep hij verder naar de kleine boeddhistische tempel die nog iets hoger op de heuvel lag. Vanaf zijn hoge uitkijkpunt keek hij dan uit over het weidse dal van de Gele Rivier terwijl de vogels hun ochtendconcert begonnen. Vaak zat hij daar al van voor het eerste ochtendgloren tot lang na zonsopkomst. Op zulke momenten, wanneer de wereld zo ver het oog reikte was vervuld van het gezang waarmee de vogels de zon begroetten, was het alsof hij het gevoel van een afzonderlijke zelf verloor en opging in het grote geheel van de ochtend. Op sommige dagen ging hij bij zonsondergang terug naar dezelfde plek en keek hij vervolgens meer dan een uur naar de sterren.

Na verloop van tijd werden die momenten net zo belangrijk voor hem als bidden voor een monnik. Hij kon zich nauwelijks voorstellen dat hij er ooit mee zou ophouden.


Specificaties

Uitgever: De Fontein

Prijs: Hardcover €29,99 E-book €14,99

Publicatiedatum: 02-11-2021

Aantal pagina's: 862

ISBN: 9789026155680