Als het elke dag zondag is- Dasha Kiper

02-10-2023

Non- Fictie

Verhalen over dementie, zorgverleners en het menselijk brein

Zijn vader was ergens heen gereisd waar Sam hem niet kon volgen, een plek die hij moest accepteren als hij zijn vader (en zichzelf) wilde helpen met de ziekte om te gaan.

In Als het elke dag zondag is neemt Dasha Kiper je mee in de harde realiteit van dementie. De angst waar mantelzorgers mee worstelen als hun geliefde zachtjes verdwijnt, het geruzie om onbestaande gebeurtenissen of voorwerpen, het leven zonder tijd, maar ook vooral het alleen maar leven voor de zorg voor de patiënt. Het onbegrip van de omgeving, de valkuilen, hoe zwaar het emotioneel is om voor een Alzheimerpatiënt te zorgen, maar ook de ontkenning van de ziekte. Hoe Alzheimerpatiënten de ziekte ondergaan en hoe mantelzorgers alleen maar kunnen meegaan in de toekomst van het niet weten.

Dasha Kiper toont dementie in al zijn facetten. Eerlijkheid staat voorop, ze gaat dan ook geen enkel heikel onderwerp uit de weg. De medische verklaring die ze telkens bij bepaalde gebeurtenissen meegeeft aan de lezer zijn op een menselijke manier over gebracht en te begrijpen voor ieder van ons.

Jammer genoeg is dementie ook voor mij geen ver van mijn bed show. Mijn grootmoeder (en mijn grootste held) raakt elke dag weer een klein stukje van haar oude zelf kwijt. Als het elke dag zondag is leek haast een spiegel die me werd voorgehouden. Zo herkenbaar! Maar vooral de tools die Dasha Kiper aanbiedt in dit boek, zijn van een grote waarde. Elke pagina weer, weet ze alles op fascinerende en vlotte manier te brengen. Ze geeft je andere inzichten in situaties en biedt naast handvaten ook troost en moed. In dit verhaal, sta je niet alleen.

Specificaties

Uitgever: Alfabet

Prijs: Paperback €22,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: 20 juni 2023

Aantal pagina's: 294

ISBN: 9789021342252

Met dank aan Uitgeverij Alfabet voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.