Bevroren levens- Inge Denaeghel

04-12-2023

Literaire fictie

'De sneeuw vertelt ons zijn verhaal. Luister.'

Samen met haar broer Dashi groeit Ajuna Dandarova op in Siberië onder het strenge Sovjetbewind. Politieke regels die lang geleden Ajuna's zoon van haar wegnamen. Een verlies dat ze nooit kon plaatsen en waardoor ze na al die jaren nog steeds op zoek is naar haar verloren zoon. Maar wanneer haar vader op zijn sterfbed haar zijn laatste woorden toefluistert, lijken er meer geheimen te zijn in haar familie dan ze ooit had kunnen verwachten.

De Belgische Sophia heeft altijd al een zwak gehad voor de Russische cultuur. Sjamanisme, Siberische vlaktes, en de levenswijze van het Siberische volk kreeg ze met de paplepel ingegeven door haar moeder Stella. Maar opgroeien zonder vader was zwaar. Wanneer Stella, vlak voor haar overlijden, een aantal vage tips aan Sophia geeft over haar biologische vader, besluit Sophia de sprong te wagen en op zoek te gaan naar dat wat ze altijd in haar leven miste.

Een zoektocht waarbij Ajuna en Sophia beide moeten vertrouwen op eigen gevoel, pas ontdekte waarheden en overleden ouders. Een zoektocht die hun verder, maar ook dichter tot de kern van leven zal brengen.

Alles was bevroren. De brug, het water. Hun levens?

Wat een ijzersterk debuut schreef Inge Denaeghel met Bevroren levens.

Bevroren levens wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Ajuna en Sophia. Twee ijzersterke, krachtige personages die met gemak het ganse verhaal op hun schouders dragen. De bijpersonages die aan bod komen hebben allemaal op één of andere manier een link met één van de twee vrouwen en maken uiteraard mee het verhaal.

Inge Denaeghels beeldende, haast poëtische schrijfstijl weet precies de juiste emoties te raken en over te brengen op de lezer. Ze houdt je vanaf het prille begin van het verhaal vast en laat je niet meer los. Ik werd zo meegesleept, dat ik de grootste moeite had om het verhaal weg te leggen en het liefst van al Bevroren levens in één keer verslond. Ook Inge Denaeghels omgevingsbeschrijvingen zijn alleen maar te benoemen als top. Ik voelde de sneeuw haast kraken onder mijn voeten en kon de koude wind op mijn wangen voelen.

Alleen maar superlatieven voor deze Bevroren levens. Puur, beklijvend en krachtig zijn slechts enkele van de zovele mooie woorden die dit boek kunnen omschrijven.

Bevroren levens, een verhaal over verlies, op zoek naar identiteit, geloof, leven en durven te voelen. Een verhaal dat me bijblijft.

Ken je dat gevoel: 'Ik wil nog eens een echt goed boek lezen?' Lees Bevroren levens.

Stella had één grote liefde gekend, Sophia's vader. De grote afwezige. De onzichtbare. Hem waar we niet over praatten, noch te veel vragen over stelden. Een man over wie een waas van geheimzinnigheid hing, een figuur zoals niet eens in de beste theaterstukken voorkwam.

Specificaties

Uitgever: Manteau

Prijs: Paperback €24,99

Publicatiedatum: 24 oktober 2023

Aantal pagina's: 350

ISBN: 9789022340448

Met dank aan Uitgeverij Manteau voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.