De appels van Moskou- Kristina Gorcheva- Newberry

04-09-2023

Roman

Coming of age

Mijn moeder vroeg: 'Wat hebben we nog over, als alles gebroken is?' En Milka zei: 'Hoop. De hoop dat op een dag alles goed komt.' Mijn moeder zuchtte, zoals ze wel vaker deed wanneer ze naar onze gesprekken luisterde. 'Die hebben we nodig,' zei ze. 'In dit land hebben we heel veel hoop nodig.'

Sovjet- Unie, '80

Anja en Milka, twee hartsvriendinnen, groeien op in de duisternis van de Sovjet-Unie. Ze dromen van de ware liefde, van reizen naar Rome en Parijs. Stiekem luisteren ze naar hun grote idool Freddy Mercury. Maar hun dromen lijken gedoemd om te vervagen, want leven in de Sovjet- Unie, is als leven in een gevangenis. Een plaats waar eigenheid een misdaad is. Wanneer Anja en Milka vijftien zijn, ontmoeten ze Tifonov en Lopatin. Twee jongens die niet meer van elkaar kunnen verschillen, maar toch de vriendschap van de meisjes weten te winnen. Met z'n vieren vormen ze een sterke groep, een groep waar geen geheimen en politieke grenzen zijn. Maar wanneer een tragische gebeurtenis de stevige fundering onder de vriendengroep doet wankelen, lijkt niets meer op wat het ooit was.

Onwaarschijnlijk dat dit Kristina Gorcheva's romandebuut is! Dit beloofd voor de toekomst!

De appels van Moskou wordt verteld vanuit Anja's perspectief. Kristina Gorcheva's beeldende schrijfwijze neemt je op een vlotte manier mee in het leven van de vier vrienden, en dan voornamelijk in die van de twee vriendinnen, Anja en Milka. De politiek die zorgt voor de nodige verschrikkingen bij de burgers, zorgt ook voor radeloosheid en wanhoop in de vriendengroep. Deze gevoelens laat Kristina Gorcheva op een prachtige, maar aangrijpende manier tot uiting komen in het verhaal. Je kan haast niet anders dan je te laten meeslepen in de intrieste en tragische leefwereld van de Sovjet-Unie.

De inlevende onmacht zorgt voor een beklijvend en bijblijvend verhaal. Een verhaal hard en puur. Een verhaal zo pijnlijk mooi. De appels van Moskou.

Heel in de verte lagen de landen waar we misschien nooit zouden komen. Achter ons lag het land dat nooit zouden kunnen verlaten.
Wat voor zin had het leven zonder boeken? Boeken waren onze poort naar de eeuwigheid, onze brug van het verleden naar de toekomst, van pijn naar vreugde.
'Ze hebben ons leven gestolen.'

Specificaties

Uitgever: Nieuw Amsterdam

Prijs: Paperback €24,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 29 maart 2023

Aantal pagina's: 302

ISBN: 9789046830376

Met dank aan Uitgeverij Nieuw Amsterdam voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.