De bibliotheek van verboden boeken- Brianna Labuskes

12-07-2023

Historische roman

'Overal ter wereld mogen ze boeken in de vlammen werpen, maar daarmee maken ze niet ongedaan dat de woorden zijn gelezen en verteld. De boeken leven voort in deze bibliotheek, en, wat nog belangrijker is, ze zijn vereeuwigd in eenieder die ze heeft gelezen.'

Berlijn, 1933

De succesvolle Amerikaanse schrijfster Altea wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een cultureel project in Berlijn. Een korte tijd na haar aankomst in Duitsland wordt Altea geconfronteerd met het opkomende nazi-regime. Haar huidige kennissen juichen dit alleen maar toe, maar Altea weet niet wat ervan te denken. Tot ze de Joodse Hannah ontmoet, die Altea de ogen opent voor het onrecht dat hun wordt aangedaan.

Parijs, 1936

Nadat Hannah verraden werd in Berlijn, met de nodige gevolgen van dien, vluchtte ze weg uit Duitsland en vond ze rust in een bibliotheek in Parijs. Haar strijd om te vechten tegen het onrecht van de nazi's heeft ze lang nog niet opgegeven. Maar vechten is zoveel moeilijker wanneer je niemand vertrouwt.

New York, 1944

Vivian zet zich in voor het Comité voor Boeken in Oorlogstijd. Een project dat ervoor zorgt dat de soldaten aan het front boeken toegestuurd krijgen om zo hun kwelgeesten te bestrijden. Echter wil senator Taft hier maar al te graag een stokje voor steken. Vivian houdt voet bij stuk en gaat de strijd met senator Taft niet uit de weg. Wanneer Vivians strijdlust op dreigt te raken, krijgt ze plots hulp uit onverwachte hoek.

Het waren sombere jaren geweest, en het dodental, de rantsoenering en de algehele wanhoop, door het leven in oorlogstijd, hadden hun tol geëist. Bij iedereen. 'Maar je weet ook als geen ander dat mensen van een goed verhaal houden. Ik moet alleen het juiste vinden.'

De bibliotheek van verboden boeken is een titel die onmiddellijk aanspreekt bij een boekenfanaat zoals ik. De titel in combinatie met de achterflaptekst maakten mij erg nieuwsgierig naar dit tragische deel van onze geschiedenis.

De drie perspectieven met wisselende tijdslijnen vond ik in het begin best wel verwarrend, maar al snel was ik eraan gewend en maakte de constant andere insteek, het verhaal net helemaal compleet. Doorheen het verhaal word je overladen met historische feitjes, feitjes die op zulk mooie manier verweven zijn met het fictie verhaal dat het alleen maar boeiender wordt. De drie hoofdpersonages, Altea, Hannah en Vivian zijn één voor één enorm dappere, krachtige vrouwen die vechten voor slechts één ding, boeken. Boeken, die Brianna Labuskes omschrijft in tal van prachtige quotes. De welbekende boekverbrandingen zijn dan ook wel een rode draad in De bibliotheek van verboden boeken. Brianna Labuskes krachtige schrijfstijl, zorgt voor een poëtisch, aangrijpend en meeslepend verhaal, waar ik naar het einde toe met ingehouden adem aan het lezen was. Woorden met zoveel kracht, dat de krop in mijn keel me bijna te veel werd.

De bibliotheek van verboden boeken is een prachtige historische roman over liefde, oorlog, angst, hoop, onmacht, verdriet en spijt.

Boeken gaven hun een excuus om te huilen, om te lachen, een plek voor hun opluchting dat zij niet degene waren die afgeslacht werden, een plek voor schuldgevoel dat zij niet degenen waren die afgeslacht werden.

Specificaties

Uitgever: HarperCollins

Prijs: Paperback €23,99 E-book €6,99

Publicatiedatum: 4 april 2023

Aantal pagina's: 350

ISBN: 9789402711998