De dochter uit Parijs- Kristin Harmel

11-12-2023

Historische roman

Parijs, 1939

Na een toevallige ontmoeting tussen Elise en Juliette ontstaat er al snel een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen. Maar naast de liefde voor hun kinderen, konden hun levens niet verder uit elkaar liggen. Waar Juliette in tijden van oorlog berust in de veiligheid van haar boekwinkel, raakt Elise steeds meer van streek door de communistische activiteiten van haar echtgenoot. Terecht, want wanneer Elises echtgenoot verdwijnt en de Duitsers op zoek gaan naar haar en haar dochtertje zit er voor Elise niets anders op dan te vluchten.

Ze laat haar dochtertje achter in de veilige armen van haar beste vriendin Juliette, en belooft na de oorlog terug te keren. Maar de kracht van bommen, blijkt sterker dan die van boeken. Wanneer Elise dan ook na de oorlog op zoek gaat naar de boekwinkel, vindt ze in plaats van haar mooie dochter alleen maar brokstukken terug.

Wat volgt is het jarenlange verlangen naar haar dochter, het  willen weten wat er gebeurde op haar laatste momenten en zoeken naar een afsluiting van het trauma. Maar wanneer na jaren van onwetendheid een oude vriendin een brief aan haar deur komt bezorgen, lijken de antwoorden dichterbij dan ooit.

Kristin Harmel deed het weer. Ze schreef een verhaal krachtig en vol emotie, net als in haar begintijd als schrijfster.

De dochter uit Parijs wordt verteld vanuit het perspectief van Elise en Juliette. Twee totaal verschillende, maar absoluut sterke vrouwelijke personages. Beide vrouwen wisten al snel de weg naar mijn hart te vinden, maar het is vooral de liefde voor de kinderen die mijn hart wist te veroveren. Kristin Harmel slaagde erin om elk splintertje emotie naadloos over te brengen, elk gevoel te laten voelen en elke situatie mee te laten beleven.

De dochter uit Parijs is onmogelijk om weg te leggen,en dat deed ik dan ook niet. Met een constant knagende pijn in mijn moederhart las ik het verhaal in één stuk door uit. De pijn van een brekend moederhart, dat haar kinderen wil maar onmogelijk kan beschermen voor hetgeen wat komen gaat, raakte mij diep.

Naast de prachtige emotionele beschrijvingen, wist Kristin Harmel ook de historische feiten van het verhaal naadloos en boeiend over te brengen.

De dochter uit Parijs is een meeslepend, hartverscheurend verhaal over hoop, verlies, vertrouwen, gevoel, moederliefde, oorlog, trauma en het maken van een nieuwe start. Een prachtig historische roman met een gouden randje.

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Paperback €22,50 E-book €12,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 28 juli 2023

Aantal pagina's: 384

ISBN: 9789022599440

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.