De gevangene van de hemel - Carlos Ruiz Zafón

29-08-2021

Deel drie in het vierluik Kerkhof der Vergeten Boeken

Historische roman

'Als u een romanschrijver niet kunt vertrouwen, wie dan wel?'

Het verhaal

Fermín Romero de Torres staat op het punt te trouwen met zijn geliefde Bernarda. Een bezoekje van een duistere persoon, kreupel en met slechts één hand, die een peperdure editie koopt van De graaf van Montecristo, zet alles op losse schroeven.
Barcelona, 1957. Daniel Sempere en zijn vriend Fermín Romero de Torres, de helden uit De schaduw van de wind, moeten er opnieuw op uit om de grootste uitdaging van hun leven het hoofd te bieden.
Net nu het leven hun schuchter begon toe te lachen, duikt er een verontrustende figuur op in de boekwinkel van de heer Sempere en hij dreigt een gruwelijk geheim te onthullen dat al decennia ligt begraven in het duistere geheugen van de stad.


In dit voorlaatste deel van het vierluik Kerkhof der Vergeten Boeken neemt Zafón je mee naar het verleden van Fermín Romero de Torres. Ook Daniel Sempere en David Martin spelen een belangrijke rol in dit derde deel.

Fermín is een apart figuur en zijn conversaties brengen mij vaak aan het lachen. Hij is meestal meneertje positivo maar in dit verhaal heeft hij het toch wel zwaar te verduren. Wat een man al lijden kan om te kunnen huwen met de liefde van zijn leven.

Ik heb dit boek weer met zoveel plezier gelezen. Zafón neemt je mee naar de oude levendige straten van Barcelona en laat je elke weer proeven van de heerlijke boekhandel van Sempere. (Wat zou ik graag willen dat die boekhandel echt bestond!) Ik was erg teleurgesteld dat het boek zo snel vorderde en probeerde het nog wat weg te leggen, maar mijn nieuwsgierigheid won het toch van de rest. Dan maar onmiddellijk het vierde en laatste deel besteld van het vierluik. Ik sta al te popelen!


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Het laatste deeltje van Fermíns reis naar Barcelona.

Hij had honderd baantjes en geen enkele vriend. Hij verdiende geld en gaf het uit. Hij las boeken die spraken over een wereld waarin hij niet langer geloofde. Hij begon brieven te schrijven waarvan hij nooit wist hoe hij ze moest afmaken. Hij streed tegen de herinneringen en de wroeging. Meer dan eens ging hij op een brug of de punt van een ravijn staan en bekeek sereen de afgrond. Op het laatste moment kwamen altijd de herinnering aan die belofte en de blik van De gevangene van de hemel terug. Na een jaar verliet hij de kamer die hij boven een bar gehuurd had met niet meer bagage dan een exemplaar van De stad der verdoemden dat hij had gevonden op een vlooienmarkt, mogelijk het enige boek van Martin dat niet was verbrand en dat Fermín een dozijn keren had gelezen. Hij liep de twee kilometer naar het treinstation en kocht het kaartje dat al die maanden op hem had gewacht.

'Een enkeltje Barcelona, alstublieft.'

De kaartjesverkoper verstrekte hem het kaartje en zei met een minachtende blik in zijn ogen: 'Je moet er maar zin in hebben. Met die klote- Catalanen.'


Specificaties

Uitgever: Signatuur

Prijs: Paperback €12,99 E-book €9,49 Luisterboek €9,49 Tweedehands aangekocht voor €2,00

Publicatiedatum: 29-09-2017

Aantal pagina's: 320

ISBN: 978 6 999 95076 2