De kleermaakster van Parijs- Georgia Kaufmann

13-05-2024

Historische roman

'Doe alsof alles normaal is, dan zal alles weer normaal worden.'

Rosa Kusstatscher groeit op in een gasthaus bij haar drankverslaafde vader en drukbezette moeder. Ingesloten door het pas bevrijdde Italië en de opkomende macht van de Nazi's, is het gasthaus een graag geziene plaats door soldaten. Wanneer Rosa na een traumatische ervaring de hulp krijgt van een vriend om te vluchten, grijpt ze deze met twee handen.

Het is een begin van een leven vol onzekerheden. Maar Rosa laat zich alsnog niet kisten. Ze bouwt als het ware een gans imperium uit met haar naam. Maar waar ook ter wereld ze zich bevindt, ze lijkt nergens de rust te vinden die ze zoekt, en die ze nodig heeft.

Alles draait om keuzes; zelfs een steen kan je goed dienen, als hij maar geschikt is voor het doel.

Ma chère, De kleermaakster van Parijs wordt verteld door Rosa zelf. Je voelt je als lezer aangesproken en wordt dan ook snel meegesleept in het verhaal. Een klein minpuntje, voor mij voelde de Rosa uit het verleden en de Rosa uit het heden aan als twee totaal verschillende personen. Hun persoonlijkheid voelde voor mij gewoonweg te anders.

Rosa neemt je mee naar Dior, Yves Saint Laurent, Chanel…en andere grootheden die de wereld van mode gecreëerd hebben. Een passie die Rosa duidelijk uitstraalt en leeft.

Je krijgt als lezer duidelijk mee hoe uiterlijk vertoon mensen om de tuin leidt, je ware identiteit verborgen houdt en je de bescherming tegen onzekerheid en angst geeft. Hoe kleding en make-up als het ware een schild kan zijn voor de buitenwereld.

De kleermaakster van Parijs is een met momenten aangrijpend, meeslepend en bijzonder verhaal over hoop, levenslust, doorzetting, liefde en verlies. Een coming of age roman die op fascinerende en doordringende manier gebracht werd.

'Ik wil leven in een wereld waarin wat wij hebben niet buitengewoon is, maar alledaags.'

Specificaties

Uitgever: AW Bruna

Prijs: Paperback €22,99 E-book €12,99 Luisterboek €15,99

Publicatiedatum: 9 april 2024

Aantal pagina's: 480

ISBN: 9789400516519

Met dank aan Uitgeverij AW Bruna voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.