De kleuren van de zee- Miriam Bruijstens

04-01-2024

Young adult

Ik heb een vuurtoren gevonden. Een vuurtoren die van niemand is. Een vuurtoren die van ons kan worden.

Wanneer Hannah vlak voor haar laatste jaar aan de middelbare school naar een dorpje aan zee verhuisd, en daar samen met haar ouders in een vuurtoren gaat wonen, voelt het voor haar als een nieuwe start. Al snel weet Hannah nieuwe vrienden te maken die vaak rondhangen op het strand. Vrienden die hun best doen om haar te begrijpen, er voor haar te zijn en zorgen voor vele fijne avonden aan zee. Toch wringt er wat bij Hannah. Waarom kan ze zich niet helemaal gelukkig voelen? Wat is dat überhaupt allemaal wat ze voelt?

Het maakt niet uit hoe je je identificeert, of dat je een handicap of stoornis hebt, dit is een veilige plek. Dit zijn mensen bij wie je je veilig kunt voelen.

De mooie cover van De kleuren van de zee vertegenwoordigt perfect het verhaal. Warm, zacht en vol kleur. Zo kan je het verhaal in drie woorden omschrijven.

Maar uiteraard is er ook meer. In De kleuren van de zee gaat Hannah op zoek naar zichzelf en naar haar plaatsje in de wereld. Een zoektocht die je van dichtbij meemaakt, door Hannahs gedachten te volgen en ook door de poëzie die ze schrijft. De struggels die ze heeft, hebben deels te maken met haar ADHD. Een stoornis waar je door De kleuren van de zee een heel ander beeld van krijgt en het niet meer onlosmakelijk verbind met schreeuwende, te actieve kinderen. Want nu weet ik, ADHD is zoveel meer dan dat.

Toch is de rode draad in De kleuren van de zee voornamelijk het LHBTIQ+ thema. Maar alleen maar zoveel positiefs hierover. Het verhaal brengt heel duidelijk naar voren hoe 'bijzondere' situaties toch heel erg 'normaal' kunnen zijn. Hoe seksualiteit alle vormen en maten heeft, en dat er geen grenzen zijn als je van iemand houdt.

De kleuren van de zee is een vlot, rustgevend, liefdevol, zacht en kleurrijk verhaal over liefde. Hoe verwarrend ze kan zijn, maar bovenal hoe waardevol ze is.

Specificaties

Uitgever: Best of YA

Prijs: Paperback €18,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: 20 juni 2023

Aantal pagina's: 242

ISBN: 9789000388974

Met dank aan Uitgeverij Best of Ya voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.