De kraamkliniek- Mario Escobar

22-04-2024
'Als je het onverwachte niet verwacht, zul je het nooit vinden.'

Spanje,1939

De Spaanse burgeroorlog bereikt zijn hoogtepunt. Isabel besluit te vluchten naar Frankrijk. Een helse tocht vol honger, koude en gevaar brengt haar uiteindelijk wel over de grens. Maar tegen welke prijs? Ondertussen vecht haar grote liefde Peter zich een weg uit Spanje, vol verlangen naar Isabel zoekt hij zich een pad doorheen alle verschrikkingen.

De Zwitserse verpleegster Elisabeth Eidenbenz verzet hemel en aarde om een kraamkliniek te openen te midden van deze afschuwelijke oorlog, om zo hulp te kunnen bieden aan de zwangere vrouwen en kleine kinderen. Maar wanneer de ene oorlog ten einde loopt en de andere pas begint, is er meer dan ooit nood aan hulp. Hulp die Elisabeth niet kan en wil weigeren, hulp die haar in de problemen dreigt te brengen.

We waren verslagen, hadden een gebroken hart en onze dromen waren in duigen gevallen. We zaten vast op een strook zand en hoorden nergens thuis.

De kraamkliniek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Elisabeth Eidenbenz, aangevuld met fictie, wat uitmondt in een bijzonder verhaal.

Waar Isabel toch wel de rol van hoofdpersonage op zich neemt, is er ook een belangrijke rol weggelegd voor Peter en Elisabeth. Perspectieven worden afgewisseld en vloeien geleidelijk aan samen tot één sterk verhaal.

Een groot deel van het verhaal gaat over de Spaanse burgeroorlog. Een onderbelicht stukje geschiedenis dat het zeker en vast ook verdient om gehoord te worden. De horror die de burgers meemaakten om van de ene oorlog in de andere te tuimelen is onvoorstelbaar. Hoeveel pech en ongeluk kan je meemaken?

De kraamkliniek is dan ook op zijn minst gezegd aangrijpend te noemen. Ondanks Elisabeth zich een ware held toont in het verhaal (en overigens ook in de ware geschiedenis) en vele levens redt, gaan er jammer genoeg ook vele levens verloren. Elk verlies voelde telkens weer hartverscheurend en wist mij meermaals te ontroeren.

Mario Escobar is telkens weer meeleven in pijn en verdriet, maar ook telkens weer mijn hart ophalen aan de kleine lichtpuntjes in een wereld vol oorlog.

'Soms moeten we op de tast door het duister om onze weg te vinden, maar voorbij de dichte mist is de lucht nog steeds blauw en schijnt de zon ook nog steeds.'

Specificaties

Uitgever: KokBoekcentrum

Prijs: Paperback €22,99 E-book €9,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 5 april 2024

Aantal pagina's: 336

ISBN: 9789029736312

Met dank aan Uitgeverij KokBoekencentrum voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.