De laatste libelle- Kim Michele Richardson

21-05-2024

Historische roman

Ik hield van het gedrukte woord dat een wereld van hoop binnenbracht in donkere uithoeken en moeizame levens. Die hoop was nodig.
En voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel dat ik nodig was.

1936, Kentucky

De 19-jarige Cussy –ook wel libel- genoemd- is de laatste van haar soort. De laatste van de blauwe mensen in Kentucky.

Om haar eenzaamheid in de bergen te ontvluchten, werkt ze als boekbezorgster. Samen met haar eigenzinnige muilezel Junia maakt ze kilometerslange, gevaarlijke tochten om afgezonderde bergbewoners van boeken te voorzien. Haar klanten zijn haar dankbaar, en kijken dan ook niet verder dan het dierbare leesvoer dat ze krijgen en de lieve dame die ze brengt. Maar de inwoners in het dorp denken daar anders over. Een vrouw met zo'n kleur hoort nergens thuis. Zal Cussy ooit aanvaard worden om al haar goedheid ondanks haar bijzondere huidskleur?

De laatste libelle is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Fugates uit Kentucky en de Packhorse Librarians.

Al na enkele pagina's voelde ik de kracht van De laatste libelle tot me doordringen. Dit gevoel bleef me het ganse verhaal bij..

Ik werd op vlotte en beeldende manier meegesleept in de onmacht, honger en ontberingen van de Grote Depressie, de angst om te zijn wie je bent en de liefde en het verlangen naar boeken. Kim Michele Richardson weet emoties naadloos over te brengen, en te ontroeren.

De laatste libelle is een aangrijpend, meeslepend en hartverscheurend verhaal over een dappere jonge vrouw, die vecht tegen discriminatie en onrecht. Een mooie libel op zoek naar identiteit, aanvaarding en liefde.

Een verhaal vol schoonheid en pijn. Een verhaal dat erin hakt en me nog lang zal bijblijven.

Ze lieten geen kans voorbijgaan om te benadrukken dat hun kleur -elke kleur- beter was dan de mijne. Ik was een schande voor hun soort en voor de mensheid. En ik moest me schikken. Ik moest blijven waar zij mij wilden hebben. Onder hen. Altijd en eeuwig alleen.

Specificaties

Uitgever: KokBoekencentrum

Prijs: Paperback €22,99 E-book €9,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 2 mei 2024

Aantal pagina's: 352

ISBN: 9789029736466

Met dank aan Uitgeverij KokBoekencentrum voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.