De meester van Warschau- Mario Escobar

30-05-2023

Historische roman

'Als ik mezelf zou redden, zou ik Janusz Korczak niet meer zijn. De nazi's kunnen onze vrijheid, gezondheid en waardigheid stelen, en zelfs onze toekomst, maar ik moet het geluk van de kinderen bewaken. Zij zullen gelukkig zijn tot hun laatste adem. Er is iets wat niet door brood, een glas melk, een cadeautje of zelfs de mooiste kleren vervangen kan worden: liefde. Die zullen we hun blijven geven, en we zullen hun leren te midden van alle ellende te glimlachen en hun blijdschap niet weg te laten nemen.'

Polen, 1939

De zestigjarige Janusz Korczak is directeur van het Joodse weeshuis Dom Sierot in Warschau. Hij zorgt voor een waardevolle opvoeding voor zijn tweehonderd kinderen met als voornaamste doel liefde en geluk te brengen. Maar wanneer de nazi's op één september 1939 Polen binnenvallen, veranderd alles. Voedsel wordt schaarser, vrijheid wordt beperkt en de straten worden steeds gevaarlijker. Maar wanneer een jaar na de inval, Janusz zijn geliefde weeshuis moet achterlaten om tezamen met de kinderen te verhuizen naar een miserabel gebouw in het getto, zakt de moed hem in de schoenen. Toch geeft hij nooit op. Alles voor zijn kinderen.

Het verhaal van Janusz Korczak was mij al bekend, maar de manier waarop Mario Escobar dit neerschreef benam me de adem. Meermaals moest ik tranen wegslikken, de krop in de keel negerend, mijn woorden verdwenen.

Mario Escobar baseerde zich voor De meester van Warschau op het dagboek van Janusz Korczak. Het verhaal wordt dan ook vertelt vanuit het perspectief van Janusz Korczak zelf, een man met een gouden hart, een hart dat alleen klopt voor de kinderen van het weeshuis. De waardigheid en creativiteit die hij gebruikte om de kinderen zo min mogelijk van de ontberingen te laten merken is bewonderenswaardig. Een schattentocht voor de kinderen om het nieuwe gebouw in het getto te ontdekken, het dragen van zijn Poolse legeruniform om te nazi's te bespotten, het weigeren te dragen van de Davidster, de kinderen hoopvol toespreken…zijn slechts enkele van Janusz heldendaden in de duistere tijden van de oorlog.

Ondanks het een aangrijpend, hartverscheurend verhaal is, zorgde Mario Escobar met De meester van Warschau voor een ware ode aan Janusz Korczak.

Specificaties

Uitgever: KokBoekencentrum

Prijs: Paperback €22,99 E-book €9,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 23 maart 2023

Aantal pagina's: 320

ISBN: 9789029734257

Met dank aan Uitgeverij KokBoekencentrum voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.