De overlever- Josef Lewkowicz met Michael Calvin

22-01-2024

Non-fictie

'Misschien worden hun morgens verrijkt door mijn gisterens.'

Wanneer de Duitse bezetting zich in Polen opdringt, besluit het gezin van Josef Lewkowicz te vluchten naar een rustigere omgeving. Een tijdje gaat het goed. De jonge Josef krijgt het smokkelen goed in de vingers en het gezin moet niet al te veel honger lijden. Maar wanneer de Duitsers verder het land in trekken, wordt ook het gezin van Josef aangehouden en gedeporteerd. Samen met zijn vader wordt hij aan het werk gezet in Płaszów, alle andere leden van het gezin lijken wel van de aardbodem verdwenen. Wanneer na een tijdje ook zijn vader plots verdwijnt, staat de zestienjarige Josef er helemaal alleen voor.

In Płaszów krijgt hij te maken met de verschrikkingen van Amon Göth, een SS- Üntersturmführer. Hij zal de geschiedenis ingaan als het monster van Płaszów.

Na Płaszów komt Josef nog terecht in verscheidene kampen. Hij wordt gedeporteerd naar Auschwitz, vervolgens naar Amstetten, Mauthausen, Melk en tenslotte wordt hij bevrijd in Ebensee.

Na de oorlog is Josef niet van plan om alles te laten rusten. Hij gaat de confrontatie met de Nazikopstukken aan en getuigt zelfs op meerdere processen.

De rest van zijn tijd spendeerde Josef aan het terugvinden van familie van Joodse weeskinderen.

Josef gaf de hoop nooit op. Hij is een overlever.

Herinneringen zijn de prijs die ik betaal voor mijn mirakels.

Josef Lewkowicz neemt je mee in zijn leven. Zijn leven tijdens de oorlog, maar ook zijn leven voor en na de oorlog nemen een groot deel van zijn verhaal in beslag.

Elke keer weer denk ik geen nieuwe verschrikkingen meer te kunnen ontwaren in verhalen over de concentratiekampen. Maar toch werd ik in De overlever meermaals geconfronteerd met mishandelingen waar ik nog nooit eerder van had gehoord.

De manier waarop bepaalde situaties worden omschreven laten niet aan de verbeelding over. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt. Feiten die niet ontzien mogen worden. Zoals Josef het zelf zo prachtig zegt: 'Misschien worden hun morgens verrijkt door mijn gisterens.'

Ondanks De overlever een verhaal is over verschrikkingen en ontberingen, onmenselijkheid en oorlog, is het ook een verhaal over moed, kracht, hoop en geloof. Hoe vriendelijkheid je vaak veel verder brengt dan egoïsme, zelfs in een tijd waar overleven het hoogste goed is.

Ik heb de reis van ongeveer 80 kilometer alleen overleefd omdat er zoveel anderen stierven.

Specificaties

Uitgever: Harper Collins

Prijs: Paperback €22,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 11 juli 2023

Aantal pagina's: 288

ISBN: 9789402712773

Met dank aan Uitgeverij Harper Collins voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.