De reus van Amsterdam- Tanya Commandeur

04-09-2023

Roman

Gebaseerd op het levensverhaal van Albert Johan Kramer

Wat moest er ooit komen van mij, het kind dat als de bonenstaak uit het sprookje maar bleef groeien en groeien, tot ik de hemel boven de Pijp bijna kon aanraken. Waar zou het stoppen? Zou het ooit stoppen?

Amsterdam, 1918

Door zijn uitzonderlijke grootte is Albert Johan Kramer gekend door iedereen in de buurt. Maar bekendheid is niet alles, zijn grootte zit hem overal in de weg. Tot grote ergernis van zijn vader vindt Albert nergens werk. Wanneer plots de Duitse Mr. Schmidt opduikt, en Albert werk aanbiedt in een theater in Berlijn, is Alberts vader onmiddellijk akkoord. De 21-jarige Albert wordt meegenomen naar Berlijn, waar hem een grote carrière als artiest te wachten staat. Samen met Seppetoni –de kleinste man ter wereld- steelt hij de show in circussen en theaters. Seppetoni en Albert worden beste vrienden, maar er is meer op til. Seppetoni's zus, Mina, weet Alberts hart te veroveren. Als Albert de kans krijgt om bekendheid te verwerven in Amerika, zonder Seppetoni en Mina, staat hij voor een hachelijke keuze. Kiest hij voor roem en geld, of voor de liefde?

Welk pad moest ik inslaan, dat van het hoofd of het hart?

Tanya Commandeur neemt je mee in het leven van Albert Johan Kramer. Ze verteld het verhaal vanuit het perspectief van Albert zelf. Er zijn tal van terugblikken op Alberts moeilijke kindertijd, maar het grootste deel van het verhaal speelt zich af in theaters en circussen waar Albert zijn bekendheid verwerft. Tanya Commandeur slaagt erin om de geschiedenis tot leven te brengen, ondanks dat alle grote en ook vaak kleinere gebeurtenissen in het verhaal waargebeurd zijn, is het ontzettend fijn dat het boek leest als een roman. Enorm vlot en meeslepend, alsof je er bijna zelf bij was. Het leven van Albert was niet altijd rozengeur en maneschijn en dat voel je, zielig en hard, maar op een andere manier dan ook weer boeiend.

De reus van Amsterdam is een prachtige, meeslepende roman over een uitzonderlijk man die van het kleinste sprankje hoop een groots succes weet te maken.

Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Paperback €22,99 E-book €12,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 12 mei 2023

Aantal pagina's: 304

ISBN: 9789026361524

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.