Sneeuwvlokken in Teheran - Marjan Kamali

23-03-2022

Roman

Iran 1978

Wanneer er oorlog ontstaat in Iran en de grootmoeder van Mina omkomt bij een bomaanslag, besluit het gezin te vluchten naar de Verenigde Staten. Met zijn vijven, Darya, Parviz, Mina en haar twee broers willen ze hun geluk beproeven in het land van dromen.

Waar ze hoopten in de Verenigde Staten een nieuw leven te beginnen, blijkt het toch wat moeizamer te gaan dan verwacht. Zelfs na vijftien jaar blijft het moeilijk om Amerika hun thuis te noemen, en blijft het gezin halsreikend terugdenken aan hun gelukkige tijd in Teheran. Wanneer de ouders van Mina haar voor een zoveelste keer probeerden te koppelen aan een Iraanse Amerikaan besluit ze om terug te keren naar haar thuisland, om zo haar ware ik te ontdekken. Haar moeder, Darya, gaat maar al te graag mee op familiebezoek. Maar denken ze het land van weleer nog terug te vinden?

Het verhaal zelf, kwam nogal traag op gang. Ik had toch echt wel een honderdtal pagina's nodig vooraleer het verhaal mij helemaal mee had, vanaf dan las het verhaal veel aangenamer en vlotter. De schrijfstijl van Marjan Kamali zorgt er wel voor dat de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonen Darya en Mina duidelijk worden overgebracht. Je kan hun angst bijna voelen. Ze geeft je een inkijk in de Iraanse cultuur, die ze erg duidelijk omschrijft.

Doch, was het niet helemaal wat ik ervan verwacht had. Ik blijf nog in twijfel achter, maar misschien dat een ander boek van Marjan Kamali me wel voor de volle 100% overtuigd krijgt?


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Mina keek om zich heen en besefte dat iemand, Saddam, een manier had gevonden om hun leven volledig stil te leggen. Iets had een onverdraaglijk verdriet veroorzaakt. Ze besefte dat dat 'iets' oorlog was. Ze zwoer dat ze een einde zou maken aan alle oorlogen als ze volwassen was. Dat ze ervoor zou zorgen dat niemand ooit meer een oorlog met Iran zou beginnen. Ze had altijd geweten dat oorlog pijn en vernietiging teweegbracht. Maar ze had niet geweten hoeveel.


Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Paperback €21,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 9 maart 2022

Aantal pagina's: 352

ISBN: 9789026358425

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.