De berenvrouw - Karolina Ramqvist

16-04-2022

Roman

De berenvrouw neemt je mee naar het jaar 1541. Wanneer een jonge vrouw, Marguerite de la Rocque wordt beschuldigt van een seksueel schandaal op het schip, beslist de bemanning om haar achter te laten op een onbewoond eiland. Marguerite zet alles op alles om te overleven op het eiland vol wilde dieren en doorheen de onuitstaanbare grillen van moeder natuur.

Wanneer de schrijfster Karolina Ramqvist lucht krijgt van dit eeuwenoude verhaal, en het zich onmiddellijk in haar hart nestelt, besluit ze om op onderzoek te gaan. Wie was Marguerite de la Rocque echt? Karolina wordt al snel opgeslokt door het verhaal, tot het zelfs een groot deel van haar dagelijkse leven gaat beheersen. Ze spiegelt haar eigen leven aan de situaties waarin Marguerite terecht kwam en beschrijft hoe zij het verbijsterende verhaal ervaart.

De berenvrouw is een verhaal vol mysteries en anekdotes. De auteur zorgt voor een blijvende herinnering aan een ongelooflijk sterke vrouw, Marguerite de la Rocque. Karolina Ramqvist schrijft met een eigenheid die ontroert en siert. Het verhaal leest misschien niet altijd even vlot, maar zal zeker niet vervelen. Het is een verhaal waar je je tijd voor moet nemen en de kans geven om je te laten prikkelen.

Een hard verhaal over vrouwen die vaak het onderspit moeten delven voor mannen, maar toch krachtiger zijn dan ze zelf denken.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Ik dacht in die tijd vaak aan de grot, de bewegingen van de vrouw als ze naar binnen kruipt en erin gaat liggen. Haar gezicht tegen het gesteente, bijna verborgen onder haar haren. De stilte en de duisternis daar binnen. Mijn bezorgdheid was als een zin die voortdurend door de kamers in ons appartement ging en die ik niet kwijtraakte zolang ik me daar bevond. Ik wilde hen alle drie voortdurend afschermen. Voor elkaar, voor ons, voor alles, net als ik mezelf altijd wilde afschermen. Mijn hele leven was ik al bang en nerveus voor alles en nog wat, dat ik bestond vond ik  al angstaanjagend, maar ik deed er alles aan om die angst te onderdrukken. Met drie kinderen kon dat niet meer. Datgene waar ik bang voor was kwam nu nog angstaanjagender over, en alleen komen te staan betekende niet meer wat het vroeger had betekend; ik zou gewoon nooit alleen komen te staan want ik zou hen altijd hebben. Zo dacht ik, maar van die gedachte ging geen troost uit. Het was destijds voor mij alleen maar een donkere gedachte. Dat hun leven van mij afhankelijk was.


Specificaties

Uitgever: Nijgh &Van Ditmar

Prijs: Paperback €21,99 E-book €10,99

Publicatiedatum: 9 februari 2022

Aantal pagina's: 302

ISBN: 9789038809052

Met dank aan Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.