Het geroofde kookboek - Karina Urbach

30-04-2022

De waargebeurde familiegeschiedenis van de familie Urbach

Wat de nazi's niet wilden, roeiden ze uit. Wat ze wel wilden, eigenden ze zich toe.

Karina Urbach, deed een onderzoek naar het levensverhaal van haar grootmoeder Alice. Van kleins af aan houdt Alice al van koken, en dit is slechts een voorbode van haar woelige toekomst als beroemde kokkin.

In 1912 wordt Alice op 26-jarige leeftijd door haar vader verplicht om te trouwen met Max. Samen met Max krijgt ze twee jongens, Otto en Karl. Maar in haar huwelijk met Max is Alice allesbehalve gelukkig, en wanneer Max in 1920 overlijdt laat Alice dan ook een zucht van opluchting. Ze heeft genoeg van mannen en besluit het heft in eigen handen te nemen. Al snel begint ze kookcursussen te geven en brengt in 1925 haar eerste kookboek uit.

Haar zonen groeien op en kiezen hun eigen weg, tot dat in 1937 alles begint te veranderen...Hitler wint aan macht en de Joodse Urbachs zijn niet meer veilig in Oostenrijk. Voor hun begint een tijd van vluchten en overleven...

Het verhaal is tegen alle verwachtingen in heel erg feitelijk. Had ik dat op voorhand opgemerkt was mijn interesse waarschijnlijk niet gewekt, maar wat had ik dan veel gemist. Je verwacht bij de titel een verhaal over een geroofd kookboek, maar dit boek verteld zoveel meer. Het leven van Alice was allesbehalve 'a walk in the park' en kleindochter Karina Urbach heeft dit zo mooi gebracht! Het totaalplaatje met het levensverhaal van Alice, aangevuld met foto's, brieven, memoires...is een prachtig relaas boordevol informatie die op een fijn leesbare manier geschreven is.

'In een goed gerecht zit poëzie. Als je zo'n gerecht tegenkomt, denk dan aan mij, de voorvechtster van goed eten.'

Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

Op haar omzwervingen door Wenen kwam Alice ook langs een boekwinkel. In Oostenrijkse etalages lagen in 1949 nog altijd maar weinig boeken, maar één titel viel haar onmiddellijk op. Ze liep de winkel binnen en sloeg het boek open. Dat was toch haar kookboek, waren toch haar teksten, haar foto's? Op de omslag stond echter een vreemde naam - Rudolf Rösch.

Nadat Alice Rösch' naam op het titelblad had gezien, kon ze aan niets anders meer denken. Dit boek was wel het minste wat ze aan haar moesten teruggeven. Ze had haar drie zussen in de Holocaust verloren, vergeleken daarmee stelde het verlies van een kookboek niet veel voor. En toch, voor haar stond dit boek voor al het onrecht en alle vernederingen van de afgelopen jaren. Met de teruggave van dit boek wilde ze eindelijk weer de controle over haar leven terugkrijgen.


Specificaties

Uitgever:

Prijs: Paperback €24,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 17 augustus 2021

Aantal pagina's: 392

ISBN: 9789026356056

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het bezorgen van een recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.