De crèche - Elle van Rijn

17-05-2022
Historische roman

Geïnspireerd op het leven van Betty Goudsmit

Voor Betty's crèchekinderen, zij die mochten leven, en zij die zijn vermoord.

Amsterdam 1942-1943

De Joodse Betty Goudsmit wordt op zeventienjarige leeftijd tewerkgesteld in de Joodse crèche die zich bevind tegenover de Hollandsche Schouwburg. Wanneer de regels voor de Joodse bevolking steeds strenger worden, en er steeds meer mensen in de Schouwburg verblijven in afwachting van hun deportatie, wordt er besloten om de Joodse kinderen onder te brengen in de crèche tot aan hun transport. Al snel is er een overrompeling in de crèche, kinderen waarvan hun ouders in de Schouwburg wachten, maar ook kinderen die alleen achtergebleven zijn. Deze weesjes worden onder leiding van directrice Pimentel en met de hulp van Betty en andere verzorgsters weggesmokkeld om ze zo een kans op beter leven te geven. Een uiterst gevaarlijke missie vol risico's. Maar wie een kind redt, redt de wereld.

De Crèche is een verhaal dat mij nog een tijdje zal bij blijven. Een verhaal waar je hart van gaat pijn doen en je een krop van in je keel krijgt. Een verhaal waarbij ik af en toe echt moest ventileren en waarbij het onmogelijk was om alle emoties voor mezelf te houden. Hartverscheurend, triest en aangrijpend. Een verhaal dat door je vingers glipt al was je nog maar enkele seconden aan het lezen.

Maar bovenal een verhaal over ongelooflijk dappere vrouwen, ware helden.


Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

In het Joodsche Weekblad lezen we dat er niet meer gesport mag worden door Joden. Fietsen en andere vervoersmiddelen moeten worden ingeleverd. Voortaan kan ik alleen nog maar lopend naar de crèche. Er geldt een avondklok van acht uur 's avonds tot zes uur 's ochtends. We mogen niet meer telefoneren en niet meer op visite gaan bij niet-Joden. De vismarkten zijn verboden terrein geworden. En boodschappen mogen we alleen nog maar doen tussen vier en zes uur 's middags, als iedereen al geweest is en de schappen leeg zijn. Ik vraag me af wanneer er in de kranten staat dat we niet meer mogen ademen.

Specificaties

Uitgever: Hollands Diep

Prijs: Paperback €22,99 E-book €7,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 19 april 2022

Aantal pagina's: 336

ISBN: 9789048861248