Hana - Alena Mornštajnová

24-06-2022

Historische roman

Tsjecho-Slowakijke 1954

De negenjarige Mira komt door een jammerlijk toeval alleen te staan. Zonder ouders, broers of zussen is er nog maar één iemand die haar kan opvangen, haar vreemde tante Hana. Mira kan maar geen hoogte krijgen van haar excentrieke tante. Tante Hana is stil, saai, kleedt zich altijd in het zwart en probeert alle menselijke contact te vermijden. Mira heeft geen andere keuze, ze moet bij haar tante Hana intrekken.

Hana's leven is getekend door een foute keuze die ze in haar tienerjaren maakte. Een keuze met verstrekkende gevolgen. Door de komst van Mira wordt nogmaals haar hele leven overhoop gegooid, maar misschien kan er ook een mooie zijde zijn aan gezelschap? Maar wanneer Mira vragen begint te stellen over de tatoeage op Hana's arm, lijkt Hana alles terug opnieuw te beleven.

'Als ze mij naar rechts hadden gestuurd, was ik meteen gestorven, en had ik niet minuut voor minuut, uur voor uur en dag voor dag hoeven te sterven. En hadden er in mijn plaats geen anderen hoeven te sterven.'

Het boek is opgedeeld in twee delen, deel één is gewijd aan Mira, terwijl deel twee over het verleden van Hana gaat.

Het verhaal kon mij echt wel bekoren, er werd eens een andere kijk gegeven op de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Waar anders vaak de ontberingen centraal staan, wordt er in Hana veel belang gehecht aan de gevoelens en emoties van de slachtoffers, zowel bij Mira als bij Hana zelf. Dat maakt het verhaal vlot te lezen, maar ook erg aangrijpend en ontroerend. Voor liefhebbers van historische romans over de Holocaust, is dit zeker een aanrader!


Specificaties

Uitgever: Mozaïek

Prijs: Paperback €21,99 E-book €11,99

Publicatiedatum: april 2022

Aantal pagina's: 336

ISBN: 9789023960881

Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.