Jij krijgt van mij een wit paard cadeau - Amalia de Tena

18-07-2022

Roman

Spanje, ten tijde van het Franco-regime

De achtjarige Ana kan geen kop of staart aan haar familie krijgen. Haar vader is een grootgrondbezitter zonder land, gooit geld door ramen en deuren buiten en drinkt zijn ongenoegen graag weg in de bar. Ana's moeder daarentegen werkt kei hard bij verschillende jobs om haar gezin bij elkaar te houden. Hier bovenop verhuizen ze vaak plotseling naar een andere stad zonder duidelijke reden. Ook Ana's oudere zus Marie del Mar weet er niet het fijne van. Samen met haar vrienden en zus probeert Ana het beste van haar bewogen leven te maken.

Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Ana. Ana is op het moment dat het verhaal begint slechts acht, en dat merk je aan de schrijfstijl. Deze begint nogal kinderlijk, maar groeit samen met Ana mee. Door deze schrijfstijl krijg je echter ook heel goed de kinderlijke onschuld mee die Ana bij zich draagt. Je voelt welke invloed de gezinssituatie op Ana heeft en hoe de geheimen haar gedachten bespelen. Amalia de Tena schreef met Jij krijgt van mij een wit paard cadeau een vlot verhaal, dat uit het oogpunt van het kind toch best wel aangrijpend en af en toe zwaarmoedig is. Een verhaal dat je inzicht geeft in de geest van een kind gedurende een periode in het opgroeien waar nood is aan veiligheid maar alleen maar onzekerheid heerst.


Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

Papa keek ons aan met de verdrietigste ogen van de hele wereld. Ze hebben de kleur van honing. Vroeg, als de zon scheen en hij blij was, leken ze op klompjes goud die schitterden en vonken spetterden als hij naar ons keek - naar mama, naar Maria del Mar en mij. Maar nu zagen zijn ogen troebel, zoals honing die al maanden in een gesloten pot heeft gezeten, waar niemand meer van eet en die hard wordt, tot hij ten slotte in de vuilnisbak wordt gegooid.


Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Hardcover €22,99 E-book €12,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 24 mei 2022

Aantal pagina's: 290

ISBN: 9789026353057

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.