De tolk van Kabul - Matthieu Aikins

26-07-2022

Non- fictie

Een hoopvol verslag van een gedeelde reis in een hopeloos verdeelde wereld.

Als Omar, een jonge Afghaanse tolk het aandurft om zijn geboorteland dat al jarenlang geteisterd wordt door oorlog te ontvluchten, afscheid neemt van zijn geliefde Laila en start aan een onwaarschijnlijke tocht naar een betere thuis, kan hij onmogelijk voorzien wat voor hindernissen er op zijn pad zullen komen. Matthieu Aikins, een journalist en vriend van Omar besluit om hem te vergezellen op zijn lange tocht. Matthieu laat zijn papieren en alle andere waardevolle spullen achter en gaat vanaf dan undercover mee als vluchteling. Wat het begin lijkt van een tocht naar een beter leven, wordt al snel een lange lijdensweg om weg te vluchten uit een vergeten land.

'Het leven bestaat uit twee dagen, broers,' zei hij met een zucht. 'De dag dat je wordt geboren en de dag dat je sterft.'

Waar de cover van dit boek het prachtige landschap van Afghanistan toont, is het slechts een luchtspiegeling van de verschrikkingen waarin de mensen daar leven. De tolk van Kabul vertelt ongenuanceerd hoe moeilijk het is om de horror van Afghanistan te ontvluchten, hoe vaak vluchtelingen erin worden geluisd door smokkelaars en hoe vluchtelingen tot de wanhoop gedreven worden door al het dure, ingewikkelde papierwerk. Matthieu Aikins geeft je de nodige informatie mee om alles te kunnen begrijpen, wat het leestempo wat naar beneden haalt, maar wat ook erg belangrijk is om mee te krijgen. De tolk van Kabul is een oprecht verhaal, dat je confronteert met de realiteit van vluchten uit een land vol oorlog. Meeslepend, hard en zo waardevol, De tolk van Kabul.


Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

Nu dacht ik aan wat die man in Nimroz ons had verteld: dat we net een voetbal zijn die op het veld in het rond wordt geschopt. Het was een duizelingwekkend gevoel om jezelf toe te vertrouwen aan criminelen. Juridisch of moreel kon je nergens verhaal halen. Je kon jezelf alleen maar verwijten maken dat je je in een dergelijke positie had gemanoeuvreerd.


Specificaties

Uitgever: Alfabet Uitgevers

Prijs: Paperback €22,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: 15 februari 2022

Aantal pagina's: 368

ISBN: 9789021341200

Met dank aan Alfabet Uitgevers voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.