Mijn verhaal- Michelle Obama

03-07-2021

Non- fictie

Memoires van de voormalige first lady van de Verenigde Staten.

Het verhaal

Toen Michelle Robinson klein was, was haar wereld de South Side van Chicago, waar zij en haar broer Craig in het appartement van hun ouders op de eerste verdieping een slaapkamer deelden en waar ze in het park tikkertje speelden en waar haar ouders, Fraser en Marian Robinson, haar opvoedden tot een oprechte en zelfverzekerde jonge vrouw. Maar het leven bracht haar al gauw naar heel andere werelden, onder andere de collegezalen van Princeton, waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, tot de glazen kantoortoren waar ze als topbedrijfsjurist werkte - en waar op een zomermorgen een rechtenstudent genaamd Barack Obama voor haar bureau verscheen en haar zorgvuldig geplande leven in de war schopte.

In dit boek beschrijft Michelle Obama voor het eerst de beginjaren van haar huwelijk, waarin ze probeert een evenwicht te vinden tussen haar werk en gezin enerzijds, en de snel verlopende politieke carrière van haar man anderzijds. Ze maakt ons deelgenoot van hun gesprekken over of hij zich kandidaat moet stellen voor het presidentschap en als het zover is, over haar rol als populaire, maar vaak bekritiseerde persoon in zijn campagne. Ze vertelt alles met charme, humor en ongebruikelijke openhartigheid en geeft een levendig verslag van binnenuit over zowel de historische lancering van haar familie in de wereldwijde spotlights als hun leven in het Witte Huis in die acht gedenkwaardige jaren, waarin zij haar land leert kennen en het land haar.

'When they go low, we go high.'

Mijn verhaal voert ons door de bescheiden keukens in Iowa en de balzaal van Buckingham Palace, door momenten van verbijsterende droefenis en verbazingwekkende veerkracht. Het voert ons tot diep in de ziel van die unieke, baanbrekende persoonlijkheid die ernaar streeft oprecht te blijven en haar persoonlijke kracht en stem in dienst te stellen van hogere idealen. Door haar verhaal eerlijk en moedig te vertellen daagt ze ons allemaal uit: wie zijn wij en wat willen we worden?


Michelle Obama, iedereen kent haar wel als vrouw van Barack Obama. Maar kennen jullie ook Michelle LaVaughn Robinson? Michelle vertelt haar verhaal van toen ze een kind was en opgroeide in een klein appartementje samen met haar liefhebbende ouders en broer in South Side Chicago. Michelle ondervond al snel moeilijkheden om als een zwarte vrouw een stem te hebben, om gehoord te worden. Dus maakte ze hiervan haar doel. Ze zorgde ervoor dat ze wel moest gehoord worden, ze maakte haar studies af en gaf iedereen het nakijken wanneer ze begon te werken als topbedrijfsjurist.

Op een morgen ontmoet ze op haar kantoor een rechtenstudent, Barack Obama, waar uiteindelijk een prachtig huwelijk uit verder komt.

Leven met Barack zou nooit saai zijn. Dat wist ik toen al. Het zou een of andere versie zijn van banaangeel en een beetje huiveringwekkend.

Michelle vertelt over haar leven met Barack, hun liefde die ontluikt, de moeilijkheden om zwanger te geraken, de politiek die de tijd tussen haar en Barack helemaal opslokt maar ook dat echte liefde alles overwint.

Michelle verloochent nooit haar afkomst, vecht voor alle minderheden en voor gelijkheid tussen man en vrouw, blank en zwart.

Wat een krachtige vrouw. Wat een verhaal. Een prachtige boek over hoe je doelstelling je leven overneemt maar hoe je gezin in alle chaos toch altijd op de eerste plaats komt. Het verhaal van Michelle leest als een trein. Ik heb alleen nog maar meer eerbied en respect gekregen voor de familie Obama, mogen al onze dochters opgroeien tot sterke vrouwen.

'Zijn we goed genoeg? Ja, dat zijn we.'


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

De belangrijkste stukjes van mijn levensverhaal, zo begon ik te beseffen, lagen niet zozeer in de direct zichtbare waarde van wat ik heb bereikt, maar meer in het fundament eronder: al die momenten waarop ik in de loop der jaren steun heb ontvangen en hulp bij het opbouwen van mijn zelfvertrouwen. Ik herinner me ze allemaal, ieder mens die me ooit vooruit heeft geduwd en zijn of haar best heeft gedaan om me te wapenen tegen de minachting of de vernederingen waarmee ik zeker te maken zou gaan krijgen op de plaatsen waarnaar ik op weg was, al die werelden die vooral waren ingericht door een voor mensen die zwart noch vrouw waren.


Michelle, Malia, Barack en Sasha
Michelle, Malia, Barack en Sasha


Specificaties

Uitgever: Hollands Diep

Prijs: Paperback €26,99 E-book €12,99 Luisterboek €16,99 Tweedehands aangekocht voor €3,50

Publicatiedatum: November 2018

Aantal pagina's: 480

ISBN: 978 90 488 4076 2