De vlieger - Laetitia Colombani

09-08-2022

Roman

'Kinderen hebben alles, behalve wat hun wordt ontnomen.'

De jonge Franse Léna, besluit na een tragische gebeurtenis naar India te reizen. Deze reis was één van de toekomstplannen die ze samen met haar man gemaakt had. Léna geniet van de zwempartijtjes in de Indische Oceaan en het uitzicht dat ze daarmee heeft op de kust, en op een eenzaam meisje die op het strand met een zelfgemaakte vlieger speelt. Wanneer op een ochtend de zee Léna te sterk is en haar dreigt mee te sleuren, is het dat meisje dat door hulp te halen Léna's leven red.

Léna is geïntrigeerd door haar kleine redster, waar ze van ontdekt dat ze Lalita heet. Maar ze ontdekt nog meer...Lalita wordt uitgebuit door haar oom en tante, is niet geschoold en praat niet meer sinds haar ouders verdwenen zijn. Léna besluit om zich te bekommeren over Lalita en leert haar lezen en schrijven, en is bovenal een reddingsboei voor Lalita in haar stille wereld. Maar Lalita is niet alleen in deze situatie. Samen met de Rode Brigade (een groep vrouwen die opkomt voor vrouwenrechten) wil Léna een verschil maken in deze uitzichtloze situatie en besluit zich te bekommeren over alle ongeschoolde kinderen en vrouwen en begint les te geven. Een hachelijke onderneming die in gedachten soms mooier lijkt dan dat ze werkelijkheid kan zijn.

Ze is als riet dat worstelt in de wind: ze buigt, maar ze breekt niet.

Laetitia Colombani schreef met De vlieger een erg confronterend verhaal over de schrijnende situatie in India. Ze drukt je letterlijk met de neus op de feiten, en dat is nodig, als je ziet hoe het de kinderen en vrouwen vergaat in India. Ze geeft duidelijkheid in het belang van in welke kaste je in India geboren wordt, en dat dit je hele leven beïnvloed. Je krijgt situaties over armoede en kinderarbeid voorgeschoteld maar ook kinderprostitutie gaat Laetitie Colombani niet uit de weg. De harde realiteit is aangrijpend omschreven, en kwam binnen. Elke pagina dat ik verder las, zaten mijn eigen kinderen in mijn gedachten. De vlieger neemt je vanaf de allereerste pagina mee tot aan het moment dat je het boek dichtslaat, en raakt je van begin tot einde.


Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Paperback €20,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 13 juni 2022

Aantal pagina's: 192

ISBN: 9789026358876

Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.