De bus uit Mostar - GerBen van't Hek en Rens Lieman

09-08-2022

Non-fictie

'Voor mij is oorlog de Tweede Wereldoorlog. Duitsers die met tanks je stad binnenrijden. Er zijn geen Duitsers in Mostar. Er zijn alleen maar Joegoslaven.'

3 mei 1992 Mostar, Joegoslavië

Nadat de situatie in Mostar te onveilig wordt voor burgers, besluit handbalcoach Joško zijn team in veiligheid te brengen. Hij bespreekt met de ouders van de 26 jonge meisjes uit zijn handbalteam Galeb Mostar om de meisjes te evacueren naar Nederland. Echter, de meisjes denken dat ze op een buitenlands toernooi gaan en daarna gewoon terugkeren naar Mostar.

De reis blijkt een hachelijke onderneming te zijn en Joško moet meermaals beroep doen op oude vriendschappen. Maar hij krijgt uiteindelijk alle meisjes veilig in Nederland. Ze worden ondergebracht in gastgezinnen, maar voelen zich allesbehalve thuis. Alles is hier zo anders dan in Mostar, en wanneer kunnen ze eindelijk terug naar hun ouders?

GerBen van't hek en Rens Lieman vertellen het waargebeurde verhaal van De bus uit Mostar. Ikzelf wist bar weinig af van de oorlog in Joegoslavië, maar dit is helemaal veranderd na dit verhaal. Het verhalende deel over de vlucht van de meiden uit Mostar, wordt afgewisseld met historische feiten en informatie, zodat je alles beter kan plaatsen en begrijpt. Het maakt het ganse verhaal interessant en confronterend. Wat Joško hier in deze oorlog heeft bereikt in onvoorstelbaar, hij is een echte held. Door de foto's die je in het midden van het boek terugvindt, krijg je ook nog een beeld bij de gezichten waarover je leest. Ook achteraan vind je informatie terug hoe het na het verhaal de meisjes van Mostar is vergaan. De bus van Mostar gaf mij een duidelijke beeld van de oorlog in Joegoslavië en laat bij mij een blijvende indruk achter.


Specificaties

Uitgever: Omniboek - VBK Media

Prijs: Paperback €24,99 E-book €14,99

Publicatiedatum: 14 juni 2022

Aantal pagina's: 256

ISBN: 9789401918329

Met dank aan Uitgeverij Omniboek - VBK Media voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.