Het boek Daniel- Chris de Stoop

04-07-2021

Non-fictie

True crime

Ik vind de cover prachtig! De blik in de ogen van de man had mij onmiddellijk te pakken.
Ik vind de cover prachtig! De blik in de ogen van de man had mij onmiddellijk te pakken.

Het verhaal

In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende uit hetzelfde dorp opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders. In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.


De laatste foto ooit genomen van oom Daniel, lang voor zijn dood.
De laatste foto ooit genomen van oom Daniel, lang voor zijn dood.

Het ene moment blaak je nog van het leven, het volgende moment ben je ten dode opgeschreven.

Axelle huiverde toen ze eraan dacht. Aan die vier krachtige slagen op dat oude hoofd. Alsof er een weidepaal in de grond werd gehamerd.

Daniel, een oude boer, een eenzaat, nooit gehuwd, geen kinderen maar oh zo trots op zijn boerenbestaan. Zijn witblauw koeien kregen liefdevol een naam en de beste verzorging die je kan voorstellen. Voor zijn persoonlijke hygiëne zorgde Daniel minder goed, maar wat niemand hem afpakte was zijn wekelijks stukje biefstuk met frietjes en witloof. Elke week ging hij op zijn vaste tijdstip naar de Colruyt, twee kilometer van zijn vierkantshoeve vandaan. Hier maakte hij een vriendelijk praatje met iedereen en toonde enkele keren zijn dikke portefeuille vol bankbiljetten. Vertrouwen in de banken had hij niet meer, dus ze zouden voorbij hem moeten komen voordat ze aan zijn centen raakten.

Dit kwam aan de oren van een jongeren bende uit het dorp en zo geschiedde. Ze overvielen Daniel twee keer en keerden nog een derde keer terug naar zijn boerderij om brand te stichten om zo hun sporen uit te wissen.

Het lijkt te absurd voor woorden, maar toch gebeurde het in maart 2014. Chris de Stoop zet het verhaal over zijn oom Daniel prachtig neer. Hij vertelt herinneringen over zijn oom Daniel, de tegenslagen die de man allemaal heeft te verduren gehad. Maar ook praat hij openhartig over hoe het eraan toegaat op het proces. Chris schreef dit op zo'n manier neer dat je wil verder lezen, je wil naar het einde toe en je kan het verhaal geen seconde loslaten. Gerechtigheid moet geschieden, maar zal dit ook gebeuren?


Het woongedeelte van de vierkantshoeve werd door de vlammen verslonden.
Het woongedeelte van de vierkantshoeve werd door de vlammen verslonden.

'Allemaal schurken en schoften!'

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

In zijn uitspraak schreef magistraat Gilles Dupuis:

'Daniel Maroy vroeg niet meer dan met rust gelaten te worden op zijn boerderij, met zijn koeien en zijn lapje grond, waar hij altijd geleefd had. De boerderij die hij koesterde boven alles. Hij was een man van de aarde, een man die nog was. Tijdens mijn bezoek heb ik een aparte wereld ontdekt, los van de maatschappij, waar de tijd tot stilstand was gekomen. Door het in brand steken van zijn boerderij moest niet alleen zijn lichaam maar ook zijn nagedachtenis verdwijnen, en dat is het ultieme vergrijp.'


Het mariabeeldje werd teruggevonden naast het lichaam van Daniel na de brand
Het mariabeeldje werd teruggevonden naast het lichaam van Daniel na de brand

Specificaties

Uitgever: De Bezige Bij

Prijs: Paperback €22,99 Luisterboek €13,99

Publicatiedatum: September 2020

Aantal pagina's: 256

ISBN: 978 94 031 0271 9