De gouvernante - Wendy Holden

09-09-2022

Roman

Gebaseerd op het ware verhaal van de gouvernante van Elizabeth en Margaret

Het eerste deel van een serie van drie romans over het Britse koningshuis

'Hou jij van sprookjes?'

Twee ernstige blauwe ogen keken haar aan. 'Die zijn stom, Crawfie. Die gaan alleen maar over prinsessen. Ik ben een prinses en ze lijken totaal niet op mij.'

De Schotse Marion Crawford, ook wel Crawfie genaamd, komt in 1933 door allerlei omwegen terecht in het Britse koningshuis, waar ze tewerkgesteld wordt als gouvernante voor de twee prinsesjes Elizabeth en Margaret. Omdat haar ware roeping niet bij het koningshuis ligt maar eerder in de kansarme buurten, besluit ze het een maand uit te proberen. De maand proef werd uiteindelijk zestien jaar. In haar jaren dienst brengt ze de meisjes alles bij wat ze horen te weten over het 'normale leven', een voorwaarde die ze stelt aan de hertog en hertogin van York. Crawfie houdt van de meisjes zoals een moeder van haar kinderen houdt. Maar in tussentijds glijden de jaren van Crawfies persoonlijke leven voorbij...De Kroon komt immers voor alles.

Omdat ze, zo wist ze, een grote bal van liefde in zich had die ze aan niemand kon geven. Behalve aan één iemand natuurlijk. Terwijl ze de trap naar de metro af liep, gloeide in haar hoofd het gezicht van het kleine meisje op. Ze had Lilibet toch? Lilibet, met wie ze zich verbonden voelde alsof ze haar moeder was.

Toen ik hoorde dat er een boek uitkwam over de gouvernante van Elizabeth en Margaret, was mijn interesse onmiddellijk gewekt. De Netflix- serie The Crown kon zeker mijn goedkeuring krijgen, en ik wilde graag nog meer weten over het leven van de prinsessen.

Wendy Holden geeft je een blik achter de schermen van de grillige kindertijd van Elizabeth en Margaret, al is het voornamelijk Elizabeth die aan bod komt in het verhaal. Er wordt verteld vanuit het perspectief van Marion, de gouvernante. Een liefdevol personage dat aangenaam in de omgang is, liefdevol en geduldig. Dat laatste kwam goed van pas, want ze werd erg op de proef gesteld door haar werkgevers.

Wendy Holden heeft een beeldende schrijfstijl waardoor je jezelf al haast in het paleis ziet. De gouvernante leest dan ook heel vlot en geeft een heleboel informatie mee die op geen enkel moment vervelend voelt. Ze zorgt ervoor dat je geïntrigeerd wordt door het Britse koningshuis en wanhopig meer wil ontdekken over de geheimen die zich schuilhouden achter die grote muren.

Door het recente overlijden van Queen Elizabeth II is dit zeker en vast een boek dat onder de aandacht gebracht mag worden. Want ondanks dat Queen Elizabeth II een waar icoon was, was er ook een liefhebbende vrouw die Elizabeth mee heeft gevormd tot de sterke vrouw die ze geworden is.


Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Prijs: Paperback €23,99 E-book €12,99 Luisterboek €13,99

Publicatiedatum: augustus 2022

Aantal pagina's: 440

ISBN: 9789026360077


Met dank aan Uitgeverij Ambo|Anthos voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.