Fatima - Majgull Axelsson

16-09-2022

Roman

Een moeder die geen moeder is. Een dochter die geen dochter is. En toch zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Fatima werd in India als baby gevonden langs de kant van de rivier, te vondeling gelegd door haar moeder. Enkele jaren later besluit een koppel haar te adopteren. Henrik, de jonge dominee en zijn vrouw Magdalena hebben echter al snel genoeg van het kind. Gelukkig is er nog Magdalena's nicht Lykke die zich ontfermd over Fatima en het kind de liefde geeft dat ze nodig heeft. Wanneer Fatima's adoptiemoeder Magdalena sterft en Henrik verhuist met zijn nieuwe liefde, wordt Fatima nogmaals in de steek gelaten. Ze besluit op zoek te gaan naar zichzelf en vertrekt.

Lykke blijft verbouwereerd achter. Doorheen de onzekerheid probeert ze haar leven terug op de rails te krijgen, tot dat er iemand op haar weg komt die het helemaal niet zo goed met haar voorheeft.

Verlaten. In de steek gelaten. Alleen.

Opnieuw.

Nog nooit eerder las ik een boek van Majgull Axelsson. Maar wat ze zeggen klopt, deze auteur is een geboren verteller. Hij betrekt je het bij het verhaal en je wordt vaak rechtstreeks door hem aangesproken. Ondanks hij oprecht een goede verteller is, vond ik verhaal nogal ongenuanceerd, soms echt op het brute af. Op die manier weet hij natuurlijk dan ook wel weer de aandacht van zijn lezers te grijpen. De tijdlijnen van Fatima lopen door elkaar heen, wat soms nogal verwarrend is. Ook is Fatima  een verhaal zonder echte opbouw, gelijk bij pagina één wordt je in het verhaal gegooid. Toch kan ik niet exact peilen wat ik van dit boek vond. Tijdens het lezen, sprak het verhaal mij niet aan, doch was ik te nieuwsgierig om het weg te leggen. Het bleef mij steeds intrigeren, maar niet genoeg om mij werkelijk geboeid te houden.

Fatima is jammer, maar helaas, geen topverhaal voor mij.


Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

De moeder die haar moeder niet is, is ook haar anker in de wereld, degene die haar vasthoudt op aarde. Als Lykke doodgaat, houdt ook Fatima op te bestaan, en dat is voor Meera opeens een onverdraaglijke gedachte, volkomen onverdraaglijk, want dan zal ze zelf een lege huls worden, geen mens, maar slechts een rammelende weergave van een mens, hoe diep de wortels die ze in Reykholt ontwikkelt ook zijn. Want een wezen zonder verleden kan geen echte mens zijn.


Specificaties

Uitgever: De Geus

Prijs: Paperback €23,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 9 augustus 2022

Aantal pagina's: 351

ISBN: 9789044545074

Met dank aan Uitgeverij De Geus voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.