Verbonden - Octavia E. Butler

20-10-2022

Literaire roman

Ik zou niet doodgaan, al wilde ik het toen het maar doorging en doorging. Alles om de pijn te stoppen.

California, 1976

Wanneer Dana samen met haar vriend Kevin hun nieuwe appartement aan het inrichten zijn, gebeurd er plots iets onverklaarbaars. Dana verdwijnt uit haar huidige leven en komt terecht op een plantage in Maryland, in het jaar 1815. Na ettelijke seconden ontdekt ze Rufus, een blank kind dat dreigt te verdrinken in de rivier. Dana grijpt in en red zijn leven.

Maar dit wordt niet in dank afgenomen, Dana is zwart en wordt tot een slaaf gemaakte vrouw beschouwd.

Even snel als ze in Maryland belandde, belandt ze terug in haar appartement in Californië. Dana zelf of haar vriend Kevin begrijpen er niets van. Tot het steeds vaker begint te gebeuren, en Dana als slaaf in 1815 steeds meer te verduren krijgt. Overleefd ze deze vreselijke tijd waarin haar voorouders leefden?

Verbonden van Octavia E. Butler is een heruitgave van haar boek uit 1979. Haar verhalen worden over de ganse wereld heruitgegeven, en nadat ik Verbonden heb gelezen, kan ik heel goed begrijpen waarom.

Octavia E. Butler geeft je een blik in de verschrikkelijke historie van de slavenhandel in Amerika. Ze doet dit op een harde, maar eerlijke manier. Slavenhandel kan je nu eenmaal niet beschrijven als rozengeur en maneschijn. Ze gaat geen onderwerp uit de weg en mijdt ook de afschuw van de martelingen en afranselingen niet. Octavia E. Butler zet dit verhaal neer op monumentale wijze, geschreven met hart en ziel. Levensecht, diepgaand en onmogelijk om je ogen voor te sluiten.


Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

Hij ging me vermoorden. Hij zou me vermoorden tenzij ik wegkwam, mezelf redde, naar huis ging, naar huis...Het werkte niet. Dit was maar straf, en ik wist het. Nigel had het verdragen. Alica had veel erger verdragen. Beiden waren in leven en gezond. Ik zou niet doodgaan, al wilde ik het toen het maar doorging en doorging. Alles om de pijn te stoppen. Er was niets. Weylin kreeg alle tijd.


Specificaties

Uitgever: Signatuur

Prijs: Hardcover €26,99 E-book €14,99 Luisterboek €15,99

Publicatiedatum: 23 augustus 2022

Aantal pagina's: 370

ISBN: 9789056727109

Met dank aan Uitgeverij Signatuur voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.