Marilyn - Claudia & Nadja Beinert

20-10-2022

Biografie

'The truth is, I've never fooled anyone. I've let people fool themselves. They didn't bother to find out who and what I was. Instead they would invent a character for me.'

Los Angeles, 1942

Norma's droom om ooit actrice te worden ontstaat wanneer ze als achtjarig meisje samen met haar pleegmoeder Grace voor het allereerst naar de bioscoop gaat. Daar schittert Jean Harlow op het witte doek en verovert in enkele seconden Norma's hart. In het daar en nu beslist Norma om ooit zo groots te worden als Jean Harlow, een droom die niet zomaar in vervulling zal gaan.

Norma's jeugd is er eentje vol armoede en eenzaamheid. Ze probeert steeds om het anderen naar de zin te maken, uit angst om weer in de steek gelaten te worden. Haar droom om actrice te worden is het enige lichtpuntje waar ze zich aan kan vastklampen. Maar wanneer ze op zestienjarige leeftijd verplicht wordt om te trouwen met een kennis, lijkt haar waardevolle droom te verdwijnen in een leven waar anderen van dromen, huisje, tuintje, boompje. Maar Norma geeft niet op, en vecht zich een weg naar het icoon dat wij zestig jaar na haar dood nog steeds bewonderen, Marilyn Monroe.

Toen mij werd gevraagd om Marilyn te proeflezen, sprong ik een gat in de lucht. Als tiener schuimde ik de rommelmarkten af op zoek naar authentieke Marilyn Monroe spulletjes, krantenknipsels etc. Marilyn is dus werkelijk mijn ding. In het begin was ik wel heel erg benieuwd naar wat dit boek mij nog zou kunnen bijbrengen, aangezien ik al zoveel weet over Norma Jeane. Toch hebben Nadja & Claudia Beinert mij aangenaam verrast.

Je komt werkelijk alles te weten van Norma, voor er zelfs nog maar sprake was van Marilyn Monroe. Een deel van haar leven dat zelden zo belicht is geweest. De auteurs slagen erin om de werkelijkheid zo mooi neer te schrijven, dat je vergeet dat het over de beroemde Marilyn Monroe gaat, maar je eerder meegesleept wordt in een prachtige roman.

Marilyn Monroe mag dan een wereldberoemd sekssymbool zijn, Norma Jeane Baker is het symbool van durven dromen, doorzetting, vechten en bovenal zelfliefde.

Ik kan alleen nog maar afsluiten met 'Wauw!', ik heb hier zo van genoten.


Specificaties

Uitgever: Brandt

Prijs: Paperback €22,50

Publicatiedatum: 1 juli 2022

Aantal pagina's: 440

ISBN: 978 94 9309 587 8

Met dank aan Uitgeverij Brandt voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.