De oorlogsbibliotheek - Addison Armstrong

21-10-2022

Oorlogsroman

'Boeken zijn de beste plek om te schuilen,' zei ik zachtjes. 'Als het allemaal te veel wordt.'

1918

Wanneer Emmaline Balakin een brief in handen krijgt die niet voor haar bedoeld is, besluit ze een risico te nemen en schrijft ze de afzender in naam van iemand anders een brief terug. Haar impulsieve beslissing brengt haar al snel naar de legerbibliotheek van Frankrijk, waar ze de gewonde soldaten voorziet van boeken. Ze bouwt een vriendschap op met Nellie, die in het Motor Corps van het Rode Kruis dient. Maar wat met de onrechtvaardigheid en discriminatie die zelfs in het ziekenhuis nog verder leeft?

1976

Katleen Carre groeit op bij haar oma Nellie. Haar grote droom is om toegelaten te worden op de United States Naval Academy, een leerschool van de marine. Wanneer Katleen toegelaten wordt, lijkt haar droom werkelijkheid te worden, maar dat is buiten haar mannelijke medeleerlingen gerekend. Ze doen er alles aan om Katleens leven zuur te maken en leggen geheimen bloot die zelfs altijd voor Katleen verborgen zijn gebleven.

'Het is niet gemakkelijk om een vrouw te zijn in een wereld die ontworpen is voor mannen.'

De oorlogsbibliotheek wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Emmaline en Katleen. Ondanks de tijdskloof gaat dit erg vlot en zaait het zeker geen verwarring. De personages van Emmaline en Katleen zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Krachtige jongedames, die ondanks ze in een andere tijd leefden, toch heel erg gelijk zijn. Ze hebben dezelfde principes en doelen, verscheidene raakvlakken die in het verhaal heel duidelijk naar voor komen. Beiden moeten vechten voor hun welverdiende plaats in een echte mannenwereld en weigeren het om zich te schikken naar de wil van mannen.

Addison Armstrong spreekt in haar dankwoord over de vloek van het tweede boek, ik kan haar met een gerust hart meegeven dat er op De oorlogsbibliotheek geen vloek rust. Het verhaal is prachtig, sterk, meeslepend, eerlijk en intrigerend. Ze schrijft over de kracht van woorden, boven geweld, een kracht die ze duidelijk gebruikt heeft bij het schrijven van De oorlogsbibliotheek.

Na het lezen van De oorlogsbibliotheek heb ik onmiddellijk haar eerste boek besteld, dat zegt genoeg, toch?


Specificaties

Uitgever: The House of Books

Prijs: Paperback €23,99 E-book €4,99

Publicatiedatum: 25 augustus 2022

Aantal pagina's: 308

ISBN: 9789044362442

Met dank aan Uitgeverij The House of Books voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.