De Jane's - Heather Marshall

14-11-2022

Roman

'Ik bel voor Jane.'

Drie generaties vrouwen met hetzelfde doel.

2017

Angela Creighton ontdekt in een vergeten lade een hartverscheurende brief van een adoptiemoeder. Angela, zelf geadopteerd, is vastbesloten, de brief moet bezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar. In haar zoektocht die haar terugbrengt naar de jaren '70-'80 stuit ze op een verassend verhaal. Een verhaal over een illegaal adoptienetwerk, geleidt door een groep moedige vrouwen, 'De Jane's'.

1971

Wanneer Evelyn zwanger blijkt te zijn van haar overleden verloofde is er volgens haar ouders maar één oplossing, haar zwangerschap uitdragen in St.Agnes en haar baby afstaan. Een traumatische ervaring die Evelyn nooit te boven zal komen en haar tevens motiveert om vrouwen te helpen beslissen over hun eigen lichaam.

1980

Wanneer Nancy Mitchell in de problemen komt en geholpen wordt door dokter Taylor, is dit het begin van een krachtig verbond tussen de twee vrouwen.

Dit is het huis van de gevallen meisjes, en ze zullen zonder uitzondering een hoge prijs betalen voor hun verlossing.

Heather Marshall schreef met De Jane's haar debuut, en wat voor één. Een onderwerp dat erg intrigeert en waar nog niet vaak zo eerlijk over verteld is.

Heather Marshall wist mij onmiddellijk te boeien. De drie tijdlijnen vloeien mooi in elkaar over, zonder al te verwarrend te worden. Ondanks dat, blijven de nodige geheimen lang genoeg bewaard om de spanning op te bouwen.

Het verhaal van Evelyn wist mij het meest aan te grijpen. De verschrikking van je eigen kind verplicht moeten af te staan is op zulke beeldende manier omschreven dat het zonder enige omweg  binnenkomt. Mijn moederhart bloedde wanneer ik dit las. De drie vrouwen hebben één ding gemeen, ze vechten voor keuzevrijheid voor vrouwen. Jammer genoeg, op veel plaatsen ter wereld een relevant struikelblok. Heather Marshall zorgt met De Jane's, dat al deze vrouwen, de stem krijgen die ze verdienen.

De Jane's is een schrijnend verhaal over het onrecht dat moeders wordt aangedaan door hun te beperken in hun keuzevrijheid. Maar bovenal is het een verhaal over de onvoorwaardelijke liefde van moeders voor hun kinderen.


Specificaties

Uitgever: De Fontein

Prijs: Paperback €20,00 E-book €9,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: 27 september 2022

Aantal pagina's: 368

ISBN: 9789026155376

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.