Stof tot zwijgen - Mariska Tjoelker

14-11-2022

Historische roman

1920, Enschede

Sara Goedtmoedt, dochter van de Joodse textielfabrikant Goedmoedt, begint in het geheim een relatie met Janneman, zoon van Janus, knecht van de familie Goedmoedt. De relatie wordt door geen van beide partijen goedgekeurd, maar wanneer Sara zwanger blijkt te zijn, zit er niets anders op voor het koppel dan te trouwen.

Echter wordt het hun zo niet makkelijker gemaakt. Janneman is bij veel van zijn oude vrienden niet meer welkom, omdat hij rijk getrouwd is. Wanneer er ook nog eens een crisis uitbreekt, en de fabrieksarbeiders amper te eten hebben, keert bijna iedereen zich tegen Janneman. De liefde voor Sara, houdt hem en Sara overeind. Als de Tweede Wereldoorlog zich aandient, en het Joodse textielfabriek onder Duits bewind komt te staan, krijgen ze de opdracht om 569.355 Jodensterren te vervaardigen. Een opdracht die onmogelijk te weigeren is, of ze moeten het met hun leven bekopen. Deze opdracht zorgt generaties later nog steeds voor strubbelingen in de familie.

1991, Utrecht

Julia Warrink en haar opa Janneman zijn twee handen op één buik. Ze vertellen elkaar bijna alles. Alleen de moeilijke relatie tussen Julia's vader Samuel en haar opa Janneman blijft een onopgelost vraagstuk.

Stof tot zwijgen, een titel die het boek op het lijf geschreven is. Het verhaal werd gebaseerd op waargebeurde feiten, waarrond Mariska Tjoelker een fantastisch verhaal breidde. Anders dan ik eerst vermoedde is het geen oorlogsroman, maar is de Tweede Wereldoorlog wel de leidraad in het verhaal. Mariska Tjoelker schreef met Stof tot zwijgen een meeslepend verhaal dat onder mijn huid wist te kruipen. Een krachtig verhaal over familiebanden die op een beeldende wijze omschreven zijn. Door haar volkse schrijfwijze, voelen de gebeurtenissen nog dichterbij en weten ze nog meer te ontroeren. Stof tot zwijgen, een verhaal om niet over te zwijgen, maar om luidkeels uit te roepen hoe goed het wel is.

Specificaties

Uitgever: Alfabet

Prijs: Paperback € 22,99 E-book €14,99

Publicatiedatum: 18 oktober 2022

Aantal pagina's: 352

ISBN: 9789021340456

Met dank aan Uitgeverij Alfabet voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.