De jongen die ontsnapte- Lindsay Hawdon

14-05-2021

Aangrijpende roman over Roma's in de Tweede Wereldoorlog

Het verhaal

Oostenrijk 1942. De achtjarige Jacob rent op stoffen schoenen het bos in. In de ene hand houdt hij een steen geklemd, in de andere een kistje. Zijn ouders zijn zojuist voor zijn ogen neergeschoten door Duitse soldaten.

Jacobs vader was van Jenische en Roma- afkomst - een zigeuner dus. Een volk dat onder het naziregime genadeloos wordt vervolgd. Jacob overleeft, maar in zijn hart bewaart hij een verschrikkelijk geheim.


Mijn interpretatie van het verhaal in het kort

Lor heeft een moeilijke jeugd met een depressieve moeder. Wanneer haar moeder sterft en Lor nog steeds haar geest blijft zien, beslist haar vader om haar naar een inrichting te sturen. Hier ondergaat Lor verschrikkelijke behandelingen. Op een nacht ontmoet ze Yavy. Samen beramen ze een plan om te ontsnappen uit de inrichting.

Ze vluchten naar een dorpje waar ze een kamer huren in een kleine herberg.Yavy vindt werk bij een steenhouwer en brengt de allermooiste stenen mee naar hun kamertje. Stilletjes aan geloven ze weer in het leven en bouwen samen hun leven op. Maar het kriebelt bij Yavy, hij wil verder trekken, net zoals zijn ouders deden. Doorheen hun reizen verzameld Yavy allerlei soorten kleurstoffen die hij ontgint uit allerlei stenen. Hij verkoopt ze aan kunstenaars in de dorpen waar ze doortrekken.Tijdens de reizen krijgen Yavy en Lor samen 3 kinderen; Eliza, Jacob en Malutki. Ze groeien op in een liefdevol zigeunerbestaan. Maar dan breekt de oorlog uit en zijn ze als Roma's niet meer veilig.


Cover

Een typische afbeelding van een jongen in de Tweede Wereldoorlog. Geeft mij niet het gevoel dat dit Jacob zou kunnen zijn, de jongen over wie het verhaal gaat. Ik vind de cover minder passend.


Leesgevoel

Het verhaal is ingedeeld in 3 verschillende tijdstippen. Veel eerder, eerder en vandaag.

Bij 'veel eerder' wordt het verhaal verteld voor de oorlog over de jonge Lor, wat ze allemaal doormaakt en de ontmoeting met haar grote liefde Yavy.

Bij 'eerder' gaat het over de gebeurtenissen die ze samen als gezin doormaken in de oorlog, Lor, Yavy, Eliza, Malutki en Jacob.

'Vandaag' vertelt vervolgens Jacob zijn strijd om in zijn eentje de oorlog te overleven als Roma jongen.

Door de verschillende tijdstippen kan het soms nogal ingewikkeld worden, maar na een halve pagina lezen pik je wel weer in op het vorige hoofdstuk van dit tijdstip.


Mijn favoriete stukje

'Ben je gelukkig?' vroeg hij, terwijl hij vanuit het midden van de kamer naar haar keek.

'Ja,' fluisterde ze.

'Ben je niet meer bang?'

Ze keek naar hem om. 'Om gevonden te worden?'

'Nee, niet daarom. Om te leven?'

Ze trok haar lichaam terug en luisterde naar de regen. Ze keek omlaag naar de waterstroom in de goot op zoek naar het antwoord. Daarna draaide ze zich om en keek hem aan. 'Ik ben net zo bang om te leven als om niet te leven. Bestaat het een zonder het ander?'

'Niet bang zijn,' zei hij.

'Hoe doe je dat?'

Hij bewoog naar haar toe, alsof hij door dat te doen wilde laten zien hoe je dat moest doen.


Wat vond ik ervan?

Het boek pakte heel anders uit dan ik verwacht had. Naar aanleiding van de titel had ik een boek verwacht over kampen en een ontsnapping. Het is een heel ander verhaal dan ik eerst had gedacht, maar toch enorm verrassend. Het grijpt aan, er zijn veel heftige gebeurtenissen, onwerkelijk zelfs. Het werkt tot de verbeelding en je ziet echt daadwerkelijk het verhaal voor je ogen afspelen, het neemt je mee naar toen.

Het is geen waargebeurd verhaal, maar het zou wel perfect waargebeurd kunnen zijn.


Specificaties

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff

Prijs: Paperback 19,99€ E-book 3,99€ Ik kocht hem tweedehands voor 4 €

Publicatiedatum: 12-07-2016

Aantal pagina's: 320

ISBN: 9789024565849