Jeanne- Katherine J. Chen

16-01-2023

Historische roman

Ze doet een plechtige belofte, fluistert haar in de duisternis, grift haar in de nachtelijke hemel zoals het gezicht van de jongen in haar geheugen staat gegrift. Dit is wat ze belooft: als zij, Jeanne, de keuze heeft, kiest ze ervoor om de steen te werpen. Ze zal leven.

Domrémy, 1412

Frankrijk staat op het punt de oorlog tegen Engeland te verliezen.

De tienjarige Jeanne is erg geliefd in haar geboortedorp Domrémy. Haar goedheid en streng rechtvaardigheidsgevoel zijn eigenschappen die je in deze moeilijke tijden maar zelden ziet. Maar toch voelt ze zich nergens thuis. In haar eigen gezin wordt ze voor het minste afgetroefd door haar vader en voelt ze zich erg eenzaam. Alleen haar oudere zus Catherine en haar oom Durand lijken zich om haar te bekommeren. Na een tragische gebeurtenis besluit Jeanne haar verleden de rug toe te keren en vertrekt.

Al snel wordt de inmiddels zestienjarige Jeanne opgemerkt door Robert de Baudricourt -de commandeur van het dichtstbijzijnde garnizoen- door haar kracht en wil om te vechten.

Het verdere verhaal is geschiedenis. Jeanne krijgt de kans om veldslagen te leiden en redt Frankrijk van de ondergang. Maar wanneer de liefde die het volk voelt voor Jeanne, groter dreigt te worden dan de liefde voor de koning, lijkt verraad naderbij dan verwacht.


Legendes zijn echt my cup of tea, zo ook de legende van Jeanne d'Arc.

Op de eerste pagina vind je al meteen een stevige quote terug van Jeanne, een quote die de toon zet voor de rest van het verhaal.

Vooraan vind je ook een handige personagelijst terug. Echter vond ik hem zelf niet nodig, het verhaal wees zichzelf uit.

Katherine J. Chen neemt je mee in het leven van Jeanne. Niet zozeer in de veldslagen, maar eerder doorheen de persoonlijke ontwikkeling en de gevoelens van Jeanne. Heb je zin in een stevig verhaal over veldslagen, dan ben je bij deze Jeanne aan het verkeerde adres.

De auteur brengt je op een intrigerende en beeldende manier geschiedenis bij. Haar vlotte schrijfwijze, zorgt ervoor dat de pagina's voorbij glijden en dat je voor je het weet de laatste pagina omslaat.

Aangrijpend, inspirerend en boordevol moed, een prachtige legende over een boerenmeisje, die al haar kracht gebruikte om te vechten voor vrede voor haar volk.

'Ik heb geknield, niet om een kroon te ontvangen, maar om de wensen van jonge meisjes en laatste woorden van stervende mannen te ontvangen. Ik ben nergens bang voor, voor niemand.'

Deze paragraaf wilde ik graag met jullie delen

'Ik ben gezegend,' zegt ze.

Nog een stilte. De koning kijkt haar onderzoekend aan. Dan:'Gezegend?'

'Gezegend dat ik geen leven heb zoals u: altijd bang,. Ik denk niet dat u Bourgondië of Engeland nog nodig hebt om u 's nachts wakker te houden. Dat doet u helemaal zelf. U bent niet alleen bang voor de afloop van een veldslag. U bent overal bang voor. Voor elke stap, elke gedachte en elk woord. U bent altijd bang en onzeker, over wie u bent. Maar ik niet.' Ze kijkt hem aan. 'Ik ben soldaat, en peetmoeder van vele zonen en dochters in dit koninkrijk. Ik bescherm dromen. De Fransen hoeven mijn naam maar te zeggen of aan mij te denken en dan zijn ze niet meer bang. Dan zijn ze niet meer bang voor Engeland of Bourgondië, omdat ze weten dat hun gezamenlijke kracht groter is dan die van welke koning dan ook. Als u me niet gelooft, hoeft u alleen maar naar Orléans te gaan, op een willekeurige deur te kloppen en het te vragen. Ik heb geknield, niet om een kroon te ontvangen, maar om de wensen van jonge meisjes en laatste woorden van stervende mannen te ontvangen. Ik ben nergens bang voor, voor niemand.'

Specificaties

Uitgever: Boekerij

Prijs: Gebonden €22,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 15 november 2022

Aantal pagina's: 416

ISBN: 9789022597552

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.