Het klimaatboek - Greta Thunberg

23-01-2023

Non- fictie

Ik kreeg van Standaard Uitgeverij de vraag of ik interesse had in Het klimaatboek. Natuurlijk! Het klimaat gaat mij nauw aan het hart en wie wil er nu niet weten hoe het met onze planeet gaat? Greta Thunberg vroeg aan bijna honderd wetenschappers, activisten en publicisten om hun kennis over de klimaatverandering op openlijke wijze met ons te delen. Een harde waarheid die gezien en gehoord moet worden, samengebundeld in een stevig, glashelder boek, Het klimaatboek.

Het klimaatboek is uiteraard geen boek dat je zomaar in één keer uitleest, maar eerder een boek waar je af en toe naar grijpt, om enkele passages te lezen en te overdenken. Een boek dat je laat stilstaan bij het leven en uitsterven op onze planeet, hoe wij er meer zorg voor kunnen dragen, maar ook waar we ruimschoots te laat zijn.

Het klimaatboek is ingedeeld in vijf delen, aangevuld met prachtige, maar ook hartverscheurende natuurfoto's. Elk deel wordt voorgegaan door een persoonlijk voorwoord van Greta Thunberg wat haar passie en strijd voor het klimaat duidelijk naar voor brengt. Ook vind je veel verontrustende statistieken terug in Het klimaatboek,die je een duidelijk beeld geven op de situatie op aarde.


Ik neem jullie mee doorheen Het Klimaatboek naar enkele verontrustende feitjes en weetjes die me zijn bijgebleven:

De hoeveelheid CO₂ die tot nu toe is uitgestoten door het verbranden van fossiele brandstof en de milieuschade die door ons wordt aangericht, zijn genoeg om onze planeet te beïnvloeden in de komende 500.000 jaar. (!)


In de zomer van 2021 waren het westen van Canada en de VS in een gloeiende hittegolf gehuld. Tijdens die hittegolf werd in het dorp Lyton in Brits-Columbia het warmterecord voor Canada drie dagen op rij verbroken, met een maximumtemperatuur van 49,6°C. Op de vierde dag verwoeste een natuurbrand- verergerd door de warme, droge omstandigheden- het grootste deel van het stadje. Wetenschappers schatten dat klimaatverandering deze hittegolf minstens honderdvijftig keer waarschijnlijker maakte.

Hondervijftig keer! Haast niet te geloven, maar jammer genoeg de harde waarheid.


De Noordpool warmt snel op en de drie ijssoorten die er ooit permanent voorkwamen, zijn aan het verdwijnen: zee-ijs, landijs en permafrost. Het sneeuwdek in de lente in gebieden op een hoge breedtegraad neemt ook snel af. Omdat heldere, witte oppervlakken zoals sneeuwijs en sneeuw kleiner worden, wordt er minder energie van de zon teruggekaatst naar de ruimte en in plaats daarvan geabsorbeerd, waardoor er nog meer ijs en sneeuw smelt.

Nooit heb ik hier zo ver over nagedacht. Niet alleen smelt het ijs, maar zorgt daardoor ook nog eens dat al het ijs nog sneller smelt...Een vicieuze cirkel zonder einde.


Klimaatvluchtelingen.

Nooit heb ik er bij nagedacht dat er mensen hun geboorteland ontvluchten omdat ze er simpelweg niet meer kunnen overleven. Vluchten omdat hun oogst elk jaar weer mislukt door steeds droger wordende  aarde, de uitblijvende regen en de onmacht over hun ooit zo krachtig groeiende gewassen.

Bij de huidige opwarmingstrends kunnen 1,2 miljard mensen rond 2050 worden gedwongen te migreren. Onvoorstelbaar...


Voedselsystemen zijn misschien wel de grootste veroorzakers van milieuschade.

Wij met zijn allen, blijven voornamelijk vleeseters. Maar het stopt natuurlijk niet bij de biefstuk op je bord. Er zit zoveel meer achter.


Tegen 2040 zal naar verwachting 29 miljoen ton plastic per jaar in de oceanen terechtkomen. Stel je eens een vuilniswagen vol plastic flessen voor die een jaar lang elke minuut zijn lading in de Atlantische Oceaan dumpt.


Zes beginselen voor iedereen die nieuwsgierig is geworden naar een duurzame levensstijl:

Bestrijd rommel: houd elektrische apparaten minstens zeven jaar

Ga in de buurt op vakantie: maak niet vaker dan eens in de drie jaar een korteafstandsvlucht

Eet groen: stap over op een plantaardig dieet en verspil niets.

Kleed je retro: koop hoogstens drie nieuwe kledingstukken per jaar.

Reis bewust: gebruik als het even kan geen privéauto

Verander het systeem: geef je omgeving waar mogelijk een duwtje in de juiste richting.


Specificaties

Uitgever: De Bezige Bij

Prijs: Paperback €30,00 E-book €14,99

Publicatiedatum: 25 oktober 2022

Aantal pagina's: 480

ISBN: 9789403194318

Met dank aan Standaard Uitgeverij/ De Bezige Bij voor het recensie- exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.