De drie duifkes- Hilde van Mieghem

31-01-2023

Roman

Lachen deed ze niet meer. Altijd bleef dat onvervulde verlangen naar die roodharige prins knagen en de haat voor de Schubbenman verzuurde haar hart. Tot ook dat overging en ze het gevoel had dat ze niet meer leefde, dat ze er niet meer echt bij was, ze niets meer voelde of dacht.

1920

Madeleine is smoorverliefd op Duck, de roodharige zoon van de koetsier. Maar Duck wordt door haar vader aanzien als een duivelskind en huwelijkt zijn dochter uit aan Octaaf, die zijn wreedheden botviert op Madeleine.

Toen Tine zeven was, overleed haar moeder. Zij is sindsdien de moederfiguur in het gezin. Maar met een zatlap als vader, een broer die liever lui dan moe is en een echtgenoot die na de oorlog zelfs zijn eigen vrouw meer herkent is het peddelen met de riemen die ze heeft.

Juliet groeit op in het café bij haar moeder. Haar moeder neemt elke avond een andere man mee naar boven om 'paardje te rijden'. Op haar dertiende vlucht Juliet weg op zoek naar een beter leven en wordt dienstmeisje bij een Joods gezin. Maar wanneer ze zwanger wordt van de man des huizes, wordt ze ook daar op straat gezet.

Drie vrouwen, die door een wending in het lot elkaars leven kruisen en de beste vriendinnen worden. Samen vechten ze om te overleven in een mannenwereld, om überhaupt hun eigen leven te overleven. Getekend door het heden en het verleden zoeken 'De drie duifkes' elkaar op en zorgen elk voor een lichtpuntje in het leven van de ander.


De drie duifkes¸ik kon er niet meer omheen. Al die positieve recensies over De drie duifkes lieten mij geen keuze, deze wilde ik ook lezen.

Hilde van Mieghem schreef met De drie duifkes haar debuut, en wat is dat goed ontvangen. Ondertussen is er al een vierde druk! Als dat jullie nog niet overtuigd, doe ik het wel.

Het boek beslaat de tijdsperiode van 1920 tot 1964, een grote periode waar het meeste aandacht wordt besteed aan de oorlogsjaren. De drie duifkes is een op en top Vlaams boek. Ik hou enorm van de Vlaamse schrijfstijl, het geeft mij het gevoel echt bij het verhaal te horen. Maar het verhaal is natuurlijk veel meer dan alleen maar Vlaams, het is poëtisch, zit boordevol metaforen, is rauw, puur en melancholisch en toont bovenal de hardheid van het leven van de drie vriendinnen.

De gruwelijke hardheid die Hilde van Mieghem zo accuraat kan beschrijven deed mij dan weer denken aan de Vlaamse tv-serie De Kavikjaks, waar Hilde van Mieghem zelf ook een rol speelde. Een serie, die net zoals De drie duifkes niemand onberoerd laat.

De drie duifkes is verhaal over onvoorwaardelijke vriendschap en saamhorigheid. Over drie vrouwen die vechten om hun plaats in een gruwelijke mannenwereld.

De drie duifkes, een debuut om U tegen te zeggen.


Specificaties

Uitgever: De Arbeiderspers

Prijs: Hardcover €27,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 14 juni 2022

Aantal pagina's: 408

ISBN: 9789029545860