De ontwortelden- Catherine Bardon

27-02-2023

Historische roman

Deel één van De familie Rosenheck- trilogie


'Ondanks de steeds luider klinkende alarmbellen redeneerden we als volgt: we waren met zovele en zoveel Joden bekleedden sleutelposities in de economie en cultuur. We waren oorlogshelden, kunstenaars, wetenschappers, academici en medici. Ons land kan niet zonder ons.'

Wenen, 1931

Het leven lijkt de pasgehuwde Joodse Wilhelm en Almah toe te lachen. Maar wanneer na de inval van Hitler in Oostenrijk het antisemitisme volledig uit de hand loopt, gaan ze op zoek naar een Amerikaans visum om te vluchten. Het lijkt een onmogelijke missie, tot er toch ineens een sprenkeltje hoop lijkt te zijn. Ze vertrekken, maar stuiten al snel op problemen en komen vast te zitten in één van de zovele vluchtelingenkampen. Er is maar één manier om aan deze verschrikking te ontsnappen, vluchten naar de Dominicaanse Republiek. Waar ze wel een visum krijgen, maar ook ver van de bewoonde wereld uitgedaagd worden om een volledige gemeenschap vanaf nul op te richten. Zal het Almah en Wilhelm lukken om hun leven terug op te nemen in de woestenij van de jungle?

De ontwortelden is het eerste deel van een trilogie die gebaseerd werd op historische feiten.De korte hoofdstukken, die verteld worden vanuit het perspectief van Wilhelm vliegen snel doorheen de tijd. Het boek beslaat immers 30 jaar, toch heb je niet het gevoel dat je iets mist of dat het moeilijk te volgen is. De ontwortelden is verweven met tal van interessante historische feitjes, die ook telkens weer in de voetnoten worden toegelicht. De feitjes in combinatie met de sterke verhaallijn maakt het boek onmogelijk om weg te leggen, ik liet mij al snel helemaal meeslepen in het verhaal van De familie Rosenheck. Naar het einde toe werd ik verrast door een plotse wending en ook het einde zelf was verrassend.

De ontwortelden is een intrigerend verhaal over liefde, hoop, onmacht, moed en heel veel doorzettingsvermogen.


Specificaties

Uitgever: Mozaïek

Prijs: Paperback €24,99 E-book €12,99

Publicatiedatum: 13 december 2022

Aantal pagina's: 544

ISBN: 9789023961291

Met dank aan Uitgeverij Mozaïek voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.