In Birkenau- Rosa De Winter- Levy

17-04-2023

Een getuigenis

Na 464 dagen ondergedoken geleefd te hebben, wordt het Nederlandse gezin van Rosa verraden. Rosa wordt tezamen met haar man en dochter onmiddellijk gedeporteerd naar Westerbork en van daaruit naar Auschwitz. Daar aangekomen wordt Rosa onmiddellijk gescheiden van haar echtgenoot. Haar dochter mag ze nog korte tijd bij haar houden, tot ook zij van haar moeder gescheiden wordt. Door ontbering, komt Rosa terecht in de ziekenbarak, waar ze uiteindelijk bevrijd zal worden door de Russen.

Maanden na de bevrijding, sluit ze haar dochter terug in haar armen. Haar man zal ze nooit meer terugzien. Nog dezelfde zomer na haar bevrijding schreef Rosa haar getuigenis neer, 'Aan de gaskamer ontsnapt! Het satanswerk van de SS', nu heruitgebracht als 'In Birkenau'.

Het verhaal van Rosa De Winter-Levy, wordt vooraf gegaan door een uitgebreid voorwoord van Ronit Palache. Ronit Palache geeft je al een goed zicht op de emotionele omvang van het verhaal en verklaart bij enkele gebeurtenissen nader.

De getuigenis van Rosa De Winter-Levy zelf, is kort maar aangrijpend. Hoe de prikkeldraad die onder hoogspanning staat haar telkens lonkt, maar haar overlevingsdrang en wil om haar dochter terug te zien haar toch weet te sterken. De bijhorende foto's zorgen ervoor dat je een concreet beeld voor ogen kan stellen.

Ook krijg je een blik op Rosa De Winter-Levy na de oorlog. Rosa's kleinkinderen vertellen hoe het hun grootmoeder verging, en hoe ze de trauma's uit Auschwitz levenslang bij haar droeg.

In Birkenau is een aangrijpende getuigenis van een moeder die vecht om te overleven in de mensonterende omstandigheden van Auschwitz.


Specificaties

Uitgever: Alfabet Uitgevers

Prijs: Hardcover €19,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: 2 maart 2023

Aantal pagina's: 128

ISBN: 9789021342061

Met dank aan Alfabet Uitgevers voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.