Rozeke- Guillaume Van der Stighelen

24-04-2023

Roman

Geïnspireerd op historische archieven, foto's, persoonlijke familiedocumenten en veel vage herinneringen aan wat vroeger op familiefeesten werd verteld over de overgrootvader naar wie Guillaume werd vernoemd.

Le diable fait toujours bien tout ce qu'il fait!

Guillaume, Gwillemke wordt halverwege de negentiende eeuw geboren in een armoedig gezin. Hij zal enig kind blijven en groeit op tot een tiener met een eigen willetje. De relatie met zijn ouders loopt niet van een leien dakje, die zien de toekomst van hun enige zoon heel anders voor zich dan Gwillem zelf. Wanneer ze uit Antwerpen moeten wegvluchten omdat de blauwe dood om zich heen grijpt, komt Gwillem in contact met Victor, een legerarts. Victor plant het zaadje in Victors hoofd, dat ooit van hem een grote ondernemer zal maken.

Maar zal Guillaume eens zijn toekomst en dromen vervuld zijn, gelukkig zijn? Kunnen vervulde dromen soms simpelweg niet genoeg zijn?

Wat een cover, wat een debuut, wat een verhaal. Nog steeds word ik er stil van, zo erg greep Rozeke me aan.

Rozeke vertelt het levensverhaal van Guillaume, vertelt vanuit het perspectief van Guillaume zelf. Uiteraard beslaat het boek een grote periode in de geschiedenis, wat je een mooi tijdsbeeld geeft uit die periode. Guillaume Van der Stighelen slaagt erin om deze tijdsgeest sterk neer te zetten en je de kern en de kracht van het Antwerpse volk laat voelen. De lange hoofdstukken zijn allesbehalve ergerlijk, ik kon het boek toch onmogelijk wegleggen en wilde alleen maar verder lezen. Elke pagina was steeds weer een pareltje op zich, en elke pagina weer werd ik meer meegenomen in het verhaal van Rozeke. Het vele Franse taalgebruik tezamen met het vele dialect, geeft het verhaal een enorme eigenheid en zorgt mede voor de diepgang die Rozeke heeft.

Woorden die de pracht van Rozeke kunnen beschrijven zijn amper te vinden, ik kan alleen maar aanraden om dit verhaal zelf te beleven.

Specificaties

Uitgever: Manteau Uitgevers

Prijs: Hardback €29,99 E-book €14,00

Publicatiedatum: 10 februari 2023

Aantal pagina's: 466

ISBN: 9789022339749

Met dank aan Uitgeverij Manteau voor het recensie exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.