De bekeerlinge- Stefan Hertmans

14-05-2021

Roman gebaseerd op historische manuscripten.

Het verhaal

In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken. Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende Joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een Joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen.


Mijn interpretatie van het verhaal in het kort

Het is de elfde eeuw. Vigidis is een voorname christelijke vrouw die verliefd wordt op een Joodse man David. Omdat hun liefde niet aanvaard wordt in hun dorp in Normandië besluiten ze om te vluchten. Al snel worden ze gezocht door ridders en doen ze er alles aan om ongeschonden bij Davids ouders in Narbonne te raken.

Na een helse tocht komen ze aan in Narbonne. Davids vader, een opperrabbijn, doopt Vigidis om tot Hamoutal, haar naam als kersverse Jodin. Na hun huwelijk in Narbonne kunnen ze niet anders dan verder te trekken naar veiligere oorden. De opperrabbijn schrijft een aanbevelingsbrief en stuurt hun op weg naar een rustig bergdorpje, Monieux.

Te voet, met de nodige proviand vertrekken ze. Wanneer ze eindelijk aankomen in Monieux is het de lente van 1091 en is Hamoutal hoogzwanger. Al snel bevalt ze van hun eerste kindje, een zoon Yaakov. Ze besluiten hun leven op te bouwen in het kleine, veilige dorpje waar ze vrij zijn om hun godsdienst te beoefenen. In de daaropvolgende twee jaren wordt Justa, een meisje, geboren. Ook volgt er een babyjongen, die nooit een naam kreeg.

Net als ze denken dat hun vredig bestaan in het kleine bergdorpje voor altijd kan doorgaan beslist paus Urbanus om Jeruzalem terug te roven van de Joden en kruistochten te organiseren. De kruistocht trekt dwars door het bergdorp en het wordt een ware slachtpartij. David sterft, Hamoutal overleefd samen met haar zuigeling. Maar waar zijn Yaakov en Justa mee naartoe genomen? Hier begint de zware tocht van Hamoutal op zoek naar haar twee kinderen, door de harde, eenzame tijd.

Het verhaal is gebaseerd op een Hebreeuws manuscript uit de Genizah collectie van Cambridge. Stefan Hertmans reist in het spoor Hamoutal en vertelt over zijn ervaringen, zijn gevoel doorheen de tocht.


Cover

De cover past uitstekend bij het verhaal, duister, triest, zonder hoop. Je voelt de eenzaamheid van Hamoutal tot in je hart.


Leesgevoel

Het verhaal is opgedeeld in de namen van de dorpen waar Hamoutal doortrekt. Deze delen zijn weer onderverdeeld in verscheidene hoofdstukken. Er wordt verteld uit het perspectief van Hamoutal of vanuit Stefan Hertmans zelf.

De eerste hoofdstukken is het even worstelen, maar dan kan je niet snel genoeg verder lezen en is het zo jammer als hij dan uit is.


Mijn favoriete stukje

Het was heel erg moeilijk om hier een favoriete stukje te kiezen omdat het allemaal zo fantastisch is, maar dan heb ik toch even de knoop doorgehakt en dit kleine fragment gekozen.

's Nachts zijn de sterren helderder dan Hamoutal ze ooit heeft gezien. De donkere koepel lijkt eindeloos te wiegen terwijl het eentonig ruist rondom de boeg. Zijn de sterren gaatjes die licht doorlaten uit een hemel boven de zwarte koepel van hun sterfelijke nacht?


Wat vond ik ervan?

Wauw, wauw, wauw! Wat een prachtig verhaal. Ik las voordien al 'Oorlog en terpentijn' van Stefan Hertmans en was toen al verkocht. Maar na dit boek komen er nog veel meer boeken van Stefan Hertmans op mijn lijstje.

Je voelt de pijn die Hamoutal moet doormaken, het verdriet, de eenzaamheid...het gevoel wordt zo goed doorgegeven door de juiste woorden. Je kan niet anders dan je inleven in het verhaal, in de harde, verschrikkelijke tijd van toen.

Dat het dan ook nog eens gebaseerd is op een Hebreeuws manuscript, geeft het nog extra gevoel.


Specificaties

Uitgever: De bezige bij

Prijs: Paperback 21,99€ E-book 5,99€ Luisterboek 12,99 Zelf tweedehands aangekocht voor 5€ in de kringloopwinkel.

Publicatiedatum: 10-2016

Aantal pagina's: 320

ISBN: 9789403151717