Het zoutpad - Raynor Winn

18-08-2021

Waargebeurd

Biografie

Hand in hand in de warme middagzon. Dakloos, stervend, maar vreemd genoeg op dat zweterige, uitgedroogde moment, ook bedeesd, schoorvoetend gelukkig.

Het verhaal

Raynor Winn en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen. Hun oude boerderij in Wales hebben ze in de loop der tijd steen voor steen opgeknapt en omgebouwd tot een goedlopende B&B. Dan raken ze binnen een paar dagen alles kwijt: ze verliezen hun huis door een speculatieschandaal en ze krijgen te horen dat Moth een ernstige ziekte heeft. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coastal Path lopen, weg van alles en iedereen. Het is een tocht van duizend kilometer.


Wat een ongelooflijk verhaal. Het lijkt te onwerkelijk om waar te kunnen zijn, maar toch is dit boek het persoonlijke verslag van Raynor en Moth over hun reis langs het Zoutpad.

Het Zoutpad is het bewijs dat liefde alles overwint. Door enorme tegenslagen beslissen Raynor en Moth om het South West Coastal Path te gaan lopen. Zonder onderdak of job, en Moth die pas gediagnosteerd is met CBD lijkt dit hun de enige oplossing om zoveel mogelijk tijd met elkaar door te brengen zonder al te grote financiële zorgen.

Doorheen hun reis komen ze voor vele obstakels te staan. Moth heeft het lichamelijk heel erg moeilijk en raakt slecht vooruit, de slaapzakken zijn te dun waardoor de nachten koud zijn, het weinige geld dat ze hebben raakt snel op...Ze doen er alles aan om toch verder te kunnen gaan op Het Zoutpad, het enige dat hun immers nog rest is vrijheid.

Een fantastisch verhaal over een zware tocht die zowel mentaal als fysiek inhakt op Raynor en Moth, maar waarbij overduidelijk blijkt dat wanneer je de steun van elkaar hebt, dat je alles aankan.

Een verhaal waar ik nog vaak aan ga terugdenken.

We gingen het water uit, rillend maar stil, bevangen door een ondefinieerbaar gevoel van thuishoren, en gingen slapen tussen de zee en de lucht, droog maar gezouten.

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Ik zat buiten in het zachte, bedauwde licht van alweer een droge ochtend en zette een kop thee om onze laatste koeken weg te spoelen. Mijn benen jeukten in mijn pas afgeknipte broek, waarschijnlijk door de wasbeurt in zout water.

'Moth, kom er eens uit, ik heb thee gezet.' Mijn benen jeukten eigenlijk wel erg.

'Wauw, moet je je benen eens zien, schitterend.' Was hij nog ziek? Mijn benen kunnen er best mee door, maar ze zijn ook weer niet opvallend mooi. 'Moet je kijken: lieveheersbeestjes.'

Het waren geen lagen zweterig zout op mijn benen, het waren lieveheersbeestjes. Ik stond op en zag dat mijn hele lijf ervan krioelde. En ze zaten overal. Op de tent, op de gasbrander en ook op Moth, toen hij opstond. Al die kleine pootjes gingen de lucht in terwijl ze van onze gestrekte armen opvlogen, op weg naar hun eerste ontbijt.


Moth en Raynor
Moth en Raynor

Specificaties

Uitgever: Balans

Prijs: Paperback €12,50 E-book €7,99

Publicatiedatum: 28-12-2018

Aantal pagina's: 320

ISBN: 978 94 638 21513