Het schuilhuis - Rachel van Charante

23-08-2021

Roman

Wereldoorlog Twee

'What's up, sweetheart?'

Het verhaal

Lochem, 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. De 18-jarige Victoria van Coevorden wordt door haar ouders aangespoord om te trouwen met haar steenrijke jeugdvriend Robert, omdat haar welgestelde familie grote financiële problemen heeft. Dan stort er een Engels gevechtsvliegtuig neer achter Victoria's familielandhuis. De piloot overleeft de crash en Victoria biedt aan hem te helpen. In de gevaarlijke weken die volgen moet ze hem verborgen houden voor Robert en haar familie. Maar Robert houdt iets voor haar achter, en zodra Victoria dat ontdekt smeedt ze een plan waarvan ze de tragische gevolgen nog niet kan overzien.

Vijfenzeventig jaar later krijgt Victoria een advertentie onder ogen, en wordt ze alsnog door haar verleden ingehaald. Ze besluit haar stilzwijgen te verbreken...

Dan begint Victoria te vertellen.


Rachel van Charante maakt met Het schuilhuis haar debuut als romanschrijfster.

Het verhaal is geschreven in twee tijdszones, die van Victoria in Wereldoorlog Twee en in die van Iris in 2019. Iris is op zoek naar de eigenares van een oud tabaksdoosje dat ze ontdekte in een geheime lade. In de krant ontdekt Victoria deze advertentie van Iris en besluit Iris te contacteren. Zo begint Victoria te graven in haar verleden en komen er nog heel wat andere zaken aan het licht...

De eerste drietal hoofdstukken misten iets voor mij, maar ik kon er niet precies de vinger opleggen wat. Iets in de schrijfstijl van Charante maakte dat ik mij niet onmiddellijk kon verliezen in het verhaal. Maar naarmate ik verder las, viel het mij heel erg op dat Charante zelf ook meer in haar eigen  verhaal ging geloven, en dat voel je.

Het uiteindelijke resultaat is een prachtig verhaal, dat ik met veel plezier gelezen heb. Als je denkt dat alle verrassingen van het verhaal op zijn, komt er weer een nieuwe onverwachte wending.

Het schuilhuis is een oorlogsroman die zeker wel een plaatsje verdiend in ieders boekenkast. Met zo een debuutroman maakt Rachel van Charante zeker wel een statement en maakt ze mij heel erg nieuwsgierig naar meer.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Verteld uit het perspectief van Victoria.

Mijn vader tikte met zijn vinger op de voorpagina. "Op het bieden van hulp aan geallieerde soldaten staat de doodstraf. Daders hoeven geen clementie te verwachten" staat erin.'

Een ijzeren klauw klemde mijn slokdarm af. Ik verschoof de boterham op mijn bord. Al langere tijd wenste ik mezelf een ander leven toe. Spannender, opwindender. Nou, die wens was uitgekomen; naast een ophanden zijnde huwelijk met een man van wie ik niet hield, bood ik illegaal onderdak aan een Engelse piloot. En ik kon niet meer terug. Ik voelde me zo gespannen als een snaar. De vrees dat de Sicherheitsdienst plotseling binnen zou vallen en mij of mijn ouders op zou pakken, was zo hevig dat ik bij elk onverwachts geluidje en bij elke auto die door de straat reed opveerde en baadde in het angstzweet.


Specificaties

Uitgever: Xander Uitgevers

Prijs: Paperback €19,99 E-book €9,99

Publicatiedatum: April 2021

Aantal pagina's: 304

ISBN: 978 94 0161 401 6