Eindstation Auschwitz - Eddy de Wind

27-08-2021

Non- fictie

Wereldoorlog Twee

'Arbeit macht frei...Krematorium drei!'

Het verhaal

In 1942 meldde de Joodse arts Eddy de Wind zich vrijwillig aan als arts om in Westerbork te werken, in de veronderstelling dat hierdoor zijn moeder uit het kamp zou worden vrijgelaten. Bij aankomst bleek zijn moeder echter al op transport gezet naar Auschwitz. In Westerbork ontmoette De Wind de achttienjarige verpleegster Friedel. Ze werden verliefd en trouwden in het kamp. Samen werden ze in september 1943 naar Auschwitz gedeporteerd. Eddy belandde in barak 9, waar hij werd tewerkgesteld als Pfleger van Poolse gevangenen. Friedel in barak 10, waar de medische experimenten werden uitgevoerd. Pas na de oorlog, die ze beiden op miraculeuze wijze overleefden zonder dat van elkaar te weten, vonden ze elkaar terug in Nederland.


Eddy de Wind schrijft met Eindstation Auschwitz een uniek verslag neer. Een verslag geschreven in het kamp, met de emoties van het moment, maakt dit een eersterangs tijdsdocument. Er is aan het verhaal niets veranderd, dus het is echt nog origineel van de hand van de Wind. Het is een beschrijving zoals nooit tevoren van Auschwitz.

In het verhaal gebruikt de Wind de naam Hans van Dam als pseudoniem, om zo zichzelf te beschermen tegen alle heftige emoties.

Doordat Eddy de Wind in Auschwitz I verblijft wordt hij gespaard van de grootste gruwelen uit de subkampen, maar wanneer hij die ontdekt, staat zijn hart even stil.

Doorheen het verhaal is Friedel, zijn vrouw zeker een rode draad. Hij wil kost wat kost voor haar zorgen en hij doet er dan ook alles aan om ze voldoende eten te bezorgen of andere spulletjes die ze op dat moment nodig heeft. Een vluchtige kus af en toe maakt Auschwitz allemaal wat makkelijker om te dragen.

Je voelt dat het verhaal niet geschreven is door een auteur, maar dit maakt het zeker niet moeilijker om te lezen. Het boek leest vlot, maar af en toe weet het mijn aandacht te verslappen om erna weer aangescherpt te worden door iets dat voorvalt in het kamp. Een aangrijpend, nauwkeurig verslag dat gedeeld moet worden.

Fijn extraatje, een aanzienlijk deel van de opbrengst van het boek gaat naar Amnesty International, om te voorkomen van mensenrechtelijke tragedies in de toekomst.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Het einde was toch hetzelfde voor allen. Tenzij de geallieerden eens plotseling kwamen. Wie zou dan nog leven? Ach, het duurde allemaal zo lang, voor hen te lang en daar was weer die lemen bal, die in zijn hoofd zat en dan soms als een golem zelfstandigheid verkreeg en hele redenaties hield over dood en leven. Maar Hans kende nu het toverwoord om deze golem te bezweren: 'Friedel'. Omdat zij er was, moest de golem zwijgen. Hij riep zich haar beeld voor de geest, en de lemen bal verloor zijn levendigheid en schrompelde ineen.

Het werd rustig in hem en waar zojuist angst en twijfel geweest waren, was nu nog slechts een stil verlangen. Zo sliep hij in.
Eddy de Wind overleed op 26 september in 1987 op 72-jarige leeftijd.


Specificaties

Uitgever: Meulenhoff

Prijs: Paperback €20,99 E-book €11,99 Luisterboek €14,99

Publicatiedatum: Januari 2020

Aantal pagina's: 224

ISBN: 978-90-290-9360-6