Als je wieg op drijfzand staat - Ine Van Wymersch

06-09-2021

Een waargebeurd verhaal

Er zijn vele tinten zwart, maar het blijft wel donker.

Het verhaal

In de lente van 2018 krijgt Ine Van Wymersch Elvire voor het eerst aan de telefoon. Elvire wil graag inzage krijgen in haar jeugdrechtbankdossier, maar ze wordt al wekenlang van het kastje naar de muur gestuurd. Gevoelig voor de urgentie die doorklinkt in haar stem, besluit Ine haar dossier op te sporen.

Elvires moeder liet haar sinds de geboorte aan haar lot over. Haar pad slingerde, met verschillende uitschuivers en struikelblokken. Zelf ziet ze haar eigen drie kinderen al lang niet meer. Elvire blijkt in aanmerking te komen voor euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. De psychiaters gaven groen licht voor de euthanasie, op voorwaarde dat ze in een brief uitlegt aan haar kinderen wat haar drijft om euthanasie aan te vragen.

'Nu alleen nog iemand vinden die mijn verhaal kan opschrijven', zo zegt Elvire terloops. Ze is analfabeet. De zin achtervolgt Ine wekenlang. Ze bedenkt dat zij diegene kan zijn die haar een stem kan geven. Gedurende drie dagen, aan zee, gaat ze in gesprek met Elvire. Een gesprek dat schrijnend duidelijk maakt dat waar je wieg staat onwaarschijnlijk bepalend is voor de kansen die je krijgt, vanaf het prille begin tot op het bittere einde.


Ine van Wymersch raakt met dit boek een gevoelige snaar die maar al te vaak genegeerd wordt. Psychisch lijden is nog te vaak een taboe. Het levensverhaal van Elvire is onwerkelijk, vol dieptes en leegtes, eenzaamheid en alleen zijn. Putten die te oneindig zijn om ooit uit te raken. Van Wymersch brengt het verslag met veel respect en begrip naar Elvire toe en zorgde ervoor dat de gedachten en wensen van Elvire in een bijzonder verhaal werd gegoten. Een verhaal dat zo vlot leest dat je geen kans hebt om het weg te leggen.

Een taboedoorbrekend verhaal over de vrijheid om zelf je levenseinde te kunnen bepalen, maar ook over alle pijnlijke ervaringen die hiertoe bijgebracht hebben.

Als het begin moeilijk is, is het einde onvoorspelbaar.

Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Het is moeilijk te vatten, te aanvaarden dat het op is. Je denkt dat de wereld aan je voeten ligt als er nog zoveel te ontdekken en te doen valt. Niets is minder waar. Daarom is Elvire gestopt met over haar euthanasieaanvraag te praten.

'Mensen kunnen niet aanvaarden dat ik zeg dat ik op ben. Het goed bedoelend monteren ze mij op: "Allez, Elvire, probeer dit, kom mee naar daar, we hebben toch een schone dag gehad, wil je nu nog dood?"'

Elvire neemt me de woorden uit de mond. 'Zou het kunnen dat er mensen zijn die je hier willen houden omdat ze je graag zien?'

'Ik zal niet gemist worden.'

'Wie zou jij missen?'

'Niemand'.

Deze vier zinnen leggen ons het zwijgen op.


Specificaties

Uitgever: Lannoo

Prijs: Paperback €19,99 E-book €13,99

Publicatiedatum: 6-10-2020

Aantal pagina's: 192

ISBN: 978 90 014 7280 7