Sonny Boy - Annejet van der Zijl

21-09-2021

Non- fictie

When there are grey skies

I don't mind the grey skies

You make them blue, Sonny Boy

Het verhaal

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een halfjaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en besluiten ze Joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien.


Wat een prachtig en uniek verhaal is deze Sonny Boy.

Ik begon met veel zin te lezen, en hoe ontroerend het verhaal vaak ook was, er waren altijd wel enkele stukken waarop ik vastliep. Er zijn veel verschillende personages die niet altijd even goed toegelicht worden, wat het voor mij soms wel wat ingewikkeld maakte.

Maar ondanks die zwaardere stukken, genoot ik er erg van om de geschiedenis te ontdekken van Suriname en Nederland. Ook gaat Annejet van der Zijl het onderwerp racisme niet uit de weg, wat zeker in de jaren '30 een enorm issue was. Waldermar werd door sommigen als exotisch beschouwd, maar voor anderen was hij simpelweg een aap.

Door tal van illustraties wordt het verhaal levensecht in je gedachten, het neemt je mee naar de harde tijd van weleer.

Het verhaal van Waldemar en Rika is zo uniek, en toont wat een moedige en krachtige mensen ze waren. Twee totaal verschillende werelden die samenkomen en zo tot een mooi liefdesverhaal uitgroeiden. Een bekroning van hun liefde was kleine Waldermar, alias Sonny Boy.

Een adembenemend tragisch liefdesverhaal, over zorgen voor elkaar, echte liefde en nooit opgeven.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

Even dwaalde hij door het ouderlijk huis, in de grootste stilte die hij ooit had meegemaakt. Zijn voetstappen echoden door de lege kamers, want het grootste deel van hun huisraad stond al ingepakt boven aan de trap, klaar om opgehaald te worden. En pas toen drong het tot hem door dat het nog weleens een hele tijd zou kunnen duren voor zijn ouders weer thuiskomen.

De week daarop meldde Waldy zich met een mandje vol lekkere dingen bij de poort van het Oranjehotel in de hoop dat hij dat zelf aan zijn ouders mocht geven. Maar de portier was onverbiddelijk. Het mandje kon hij afgeven, maar te zien kreeg hij ze niet. De twee mensen die Waldy's wereld uitmaakten - zijn moeder met haar zachte armen, zijn kalme, sterke vader: ze waren beiden door het grote stenen gebouw opgeslokt.

'Sonny Boy' met Waldermar
'Sonny Boy' met Waldermar
Gezinsuitstap naar het strand 1933
Gezinsuitstap naar het strand 1933

                              Het liedje waar Sonny Boy naar vernoemd is.


Specificaties

Uitgever: Nijgh & Van Ditmar

Prijs: Hardcover €17,50 Paperback €12,50 E-book €9,49 Luisterboek €12,99 Kringloopgelukje voor €3,00

Publicatiedatum: september 2007

Aantal pagina's: 282

ISBN: 978-90-388-8742-5