Jij mag alles zijn - Griet Op de Beeck

23-09-2021
Kinderen

Young Adult

Het verhaal

Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto's van. Van mama in een kanariegele jurk, een sigaret in de ene hand, een glas in de andere. Ze kijkt recht in de camera en steekt haar tong uit. Niet om gemeen te zijn, maar om gek te doen, dat kan je zien. En er is er een van mama die danst terwijl iedereen kijkt. En van mama die op papa's knieën zit terwijl ze allebei praten met andere mensen die maar half op de foto staan. Halve mensen die ze waarschijnlijk zijn vergeten. Lexi heeft ze in elk geval nooit gezien.
Maar dat is allemaal heel lang geleden. Lexi was toen nog niet geboren, en Lexi vindt dat ze al heel lang heeft geleefd. Zij wel, dat is het probleem.

Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn. Een verhaal over ouders en kinderen, over verdriet dat maar niet lijkt te willen overgaan, over de zoektocht naar alle soorten beter. En over liefde, en wat dat eigenlijk echt is, of zou moeten zijn.


Griet Op de Beeck doet het weer. Ze heeft een fantastische gave om prachtige verhalen te schrijven, want ook Jij mag alles zijn is er weer knal op. Een boek waar je niet anders kan dan je in te leven. Het verhaal is zo ontroerend en echt. Op de Beeck zorgt ervoor dat je de emoties van Lexi tot diep in je botten voelt en weet je tot tranen te beroeren.

Griet Op de Beeck kiest voor een taboedoorbrekend onderwerp, namelijk depressie en hoe moeilijk het is voor Lexi om ermee om te gaan, hoe Lexi deze situatie ervaart. Hoe hard ze ook haar best doet om haar mama beter te maken, het lukt haar maar niet.Maar misschien is het ook helemaal niet aan Lexi om haar mama beter te maken?

Jij mag alles zijn leest als een trein, eens je begint ben je niet meer te stoppen. In het verhaal voel je de typerende schrijfstijl van Op de Beeck waar ik trouwens echt wel van hou. Haar eigenheid voel je telkens weer in haar boeken terugkomen.

Officieel staat hij in de categorie kinderboeken, maar dit is echt zoveel meer dan dat. Jij mag alles zijn is een boek voor alle leeftijden.

Het boek is ook prachtig geïllustreerd door Linde Faas, het geeft en extra dimensie aan het verhaal. Hier vonden de kinderen de tekeningen prachtig en ook ik ben fan!

Een prachtig verhaal over een negenjarig meisje met een hoofd vol liefde en hoop.


Deze paragraaf wil ik graag met jullie delen

'Maar,maar...' Lexi's stem beeft een beetje. 'Ik wil echt echt echt niet naar tante Arizona. Ik heb haar misschien nog maar zes of zeven keer gezien in mijn hele leven, en de helft herinner ik me niet eens. En ze woont heel ver weg, dus ik kan dan niet eens een dagje naar jou of naar papa komen of...' Lexi kan niet verder praten. Alsof er een grote haarbal in haar keel zit, zoals bij Aap soms, een haarbal die alle woorden tegenhoudt. 'Huil maar', zegt oma en het klinkt bijna alsof ze mee gaat doen. 'Je mag eens goed huilen, dat helpt misschien een beetje.' Ze valt even stil. 'En weet je? De dingen die we spannend vinden, of zelfs een beetje eng, omdat we ze niet kennen blijken soms juist de allermooiste te zijn.'

Huilen lukt niet, al voelt het alsof de tranen klaarzitten. Maar Lexi luistert naar oma die vertelt wat zij denkt dat er allemaal voor fijns zou kunnen gebeuren. Want oma heeft meestal gelijk. Wie weet misschien ook deze keer.


Specificaties

Uitgever: Prometheus

Prijs: Hardcover €16,99

Publicatiedatum: 2 september 2021

Aantal pagina's: 208

ISBN: 978 90 446 4919 2